Вести

ОДРЖАНА ПРВА ЧИТАЋА ПРОБА СОФОКЛОВЕ "АНТИГОНЕ", ПРЕМИЈЕРА 14. ДЕЦЕМБРА

8 октобар 2012

Прва читаћа проба Софоклове трагедије "Антигона" у режији Јагоша Марковића, одржана је у понедељак 8. октобра, а премијера је планирана за 14. децембар на Великој сцени.

Уметничку и сарадничку екипу поздравили су директор Драме Молина Удовички Фотез и управник Народног позоришта Дејан Савић који је рекао да ће нова управа у пуној мери подржати један овако велики и значајан пројекат.
- Нисам од оних који мисле да позориште почиње од мене. Веома сам срећан што је реч баш о овој премијери, првој откако сам сео у “врућу столицу”. Максимално ћемо испоштовати све своје обавезе и рокове у односу на ову представу и њену премијеру. "Антигона" се уклапа у све оно што јесте Национални театар зато што је реч о једном сјајном, класичном тексту. Са оваквим уметницима, представа је, једноставно речено, осуђена на успех" - оценио је Савић.
У краткој изјави за медије, редитељ Марковић је најавио да ће се потрудити да направи представу "за публику, за народ... да то дође до срца људи и до њихове душе".
- У “Антигони” упркос мраку, има неке светлости. Јер, ова античка трагедија говори о свему чега смо данас жељни: правди, катарзи, истинским вредностима. Софокле долази у наш чемер да нас на то подсети. Теоретичари истичу да је у “Антигони” реч о сукобу између божанског и људског, ја бих рекао нељудског и људског. А треба се сетити људскости... - указао је он.
Насловна улога поверена је Вањи Ејдус, а у подели су и Драган Мићановић (Креонт), Вјера Мујовић (Исмена), Ђурђија Цветић (Хор), Михаило Јанкетић (Тиресија), Бојан Кривокапић (Стражар), Александар Срећковић (Гласник), Александра Николић (Еуридика)...Марковић ће бити задужен и за сценографију, драматург је Молина Удовички Фотез, костиме ће радити Бојана Никитовић, док ће о сценском говору бринути Љиљана Мркић Поповић.
Антигона је трагедија из петог века пре Нове ере, а радња је смештена у антички град Тебу, за време владавине краља Креонта...
М.Б.