Вести

ОПЕРА „ФИГАРОВА ЖЕНИДБА“ ОДУШЕВИЛА РУМУНСКУ ПУБЛИКУ НА ЗАТВАРАЊУ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ ФЕСТИВАЛА „ЕЛЕНА ТЕОДОРИНИ“ У КРАЈОВИ

15 новембар 2015

Ансамбл Опере Народног позоришта у Београду гостовао је са великим успехом 15. новембра у Крајови са Моцартовом „Фигаровом женидбом“, изведеној на сцени Румунске опере, у оквиру 14. Интернационалног фестивала „Елена Теодорини“.
Савршеним, беспрекорним наступом, наши уметници одушевили су публику у препуној сали и тако наставили серију успешних гостовања у последњих годину дана у овој суседној држави („Риголето“, „Летећи Холанђанин“...) али и на најбољи могући начин затворили ту културну манифестацију која је у претходних месец и неколико дана окупила бројна позоришта и уметничке ансамбле из Румуније и Европе.
Под диригентском управом Стефана Зекића наступили су Вук Зекић (Гроф), Софија Пижурица (Сузана), Александра Стаменковћ-Гарсија (Грофица), Небојша Бабић (Фигаро), Љубица Вранеш (Керубин), Иванка Раковић Крстоношић (Марцелина), Драгољуб Бајић (Бартоло), Данило Стошић (Базилио), Игор Матвејев (Дон Курцио), Јована Белић (Барбарина) и Павле Жарков (Антонио).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
Сценографију је креирао Борис Максимовић, а костиме Бојана Никитовић.
"Фигарова женидба", праизведена у Бечу 1. маја 1786. године, настала је према чувеној комедији Пјера Огистена Карона де Бомаршеа, са којим Моцарта повезују еруптивни темперамент, интелигенција, раскошни таленат, духовитост, осећај за комично и сатирично, изванредна моћ опажања, слободарско-бунтовни дух.
Није случајно да је спој ова два велика ствараоца, уз помоћ италијанског либретисте Лоренца Да Понтеа, дао једну од најбољих и најизвођенијих светских опера.
Публика је пуна три сата уживала у чаробној Моцартовој музици, уз изврсне солисте, као и одличан Оркестар и чланове Хора, а свеопшта маскарада на сцени, уз обиље интрига и сплетки, и сву комику ситуација и ликова, често им је током извођења изазивала смех и аплаузе. На крају представе, поздравила је наше уметнике вишеминутним стајаћим овацијама.
Опера “Фигарова женидба”, у режији Јагоша Марковића, премијерно је изведена 21. октобра 2010. године у оквиру 42. БЕМУС-а. У међувремену, његову режију обновио је Александар Николић.
Осим домаћина и Народног позоришта у Београду, на овом фестивалу, ревијалног карактера, отвореном 10. октобра, учествовали су и Национална опера и балет из Софије (Бугарска), Национални музички универзитет из Букурешта (Румунија), Оперско позориште Магдебург (Немачка), Национална опера и балет из Кишињева (Молдавија), Национални камерни хор Мадригал из Букурешта...
Међународни фестивал „Елена Теодорини“ основан је на иницијативу групе ентузијаста и образованих представника лирске уметности, са циљем да се пружи дужно и искрено поштовање светски реномираној солисткињи и педагогу младих вокалних талената – Елени Теодорини (1857-1926).
Захваљујући богатој културној традицији овог региона, створена је могућност да се потраже нови начини промоције правих музичких вредности, па је тако, у међувремену, фестивал прерастао у манифестацију великих размера у европском културном контексту.
Такође, фестивал омогућава да се промовише и румунска школа певања коју је у најбољој мери представљала Елена Теодорини, рођена у Крајови. Она је, уз многе друге познате певаче, такође учествовала у ширењу вокалне уметности широм Европе.
М.Б.

Више фотографија са гостовања у Крајови можете погледати ОВДЕ