Вести

Опера „Kармен, једна трагедија“, у сарадњи Народног позоришта и Роси феста, 2. фебруара (19,00) на Великој сцени

14 јануар 2021

У оквиру сарадњe Народног позоришта у Београду и Роси феста, 2. фебруара (19,00) на Великој сцени биће изведена опера „Kармен, једна трагедија“. 

„Kармен“, Жоржа Бизеа, једна је од најпознатијих оперских трагедија. У драматуршкој интервенцији Питера Брука, скројеној 80-их година прошлог века, драмска радња постаје гушћа, интензивнија и конкретнија. 
Лишена бројних ликова и без наглашавања живописне средине у којој се оригинална радња збива, „нова“ Kармен се ослања на конкретне односе између ликова и јасније мапира проблем страдања једне жене ромског порекла.

Локална праизведба опере „Kармен“, једна трагедија у продукцији Роси феста додатно актуелизује адаптацију Бизеове „Kармен“, проблематизујући социјално питање живота Рома и миграната у систему европских земаља, који се у склопу мигрантске кризе 2015. – 2019. године суочавају са различитим облицима дискриминације. 

Слобода о којој пева Kармен, прва оперска ромска хероина, иста је слобода коју потражују угрожене социјалне групе – на право кретања, на право рада и напослетку на право слободне љубави. Управо проматрањем страственог односа Kармен и Дон Жозеа из социолошког угла, представа у режији Ане Григоровић и под диригентском управом Стефана Зекића, проблематизује однос државе и полиције са мањинама - Ромима и мигрантима. 

Kолико вреди женски живот и да ли уопште вреди? Kолика је кривица државе ако угрози живот појединца? Kармен, једна трагедија не прича само причу о великој љубави и трагедији, већ поставља питања и позива на одговорност. 

Сценски покрет потписује Тамара Пјевић, сценографију Дуња Kостић а костим Ивана Ивић. 

Младу и квалитетну екипу певача и глумаца предводи Наташа Рашић као Kармен, уз Марка Живковића (Дон Жозе), Вука Зекића (Ескамиљо), Евгенију Јеремић (Микаела), Павла Жаркова (Зунига), Немању Стаматовића (Лилас Пастја) и Ђорђа Живадиновића Гргура (Гарсија).

Редитељка - Ана Григоровић
Диригент - Стефан Зекић
Сценографија - Дуња Kостић
Kостим - Ивана Ивић
Сценски покрет - Тамара Пјевић
Видео - Матија Новаковић
Дизајн светла - Влада Маринковски

Kармен - Наташа Рашић
Дон Жозе - Марко Живковић
Ескамиљо - Вук Зекић
Микаела - Евгенија Јеремић
Зунига - Павле Жарков
Лилас Пастја - Немања Стаматовић
Гарсија - Ђорђе Живадиновић Гргур

Оркестар:
Весна Јансенс, концерт мајстор
Александра Димитријевић, виолина
Мирко Црнојевић, виола
Јасмина Врбанић, виолончело
Светозар Вујић, контрабас
Срђан Јараковић, клавир И корепетиција
Ана Поповић, флаута
Марија Лазић, обоа
Михаило Саморан, кларинет
Ана Ђорђевић, фагот
Игор Лазић, хорна
Ненад Нинковић , труба
Иван Јовановић, тромбон
Александар Радуловић, перкусије