Вести

ОПЕРА "РИГОЛЕТО" 30. АПРИЛА ГОСТУЈЕ У НИШКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

29 април 2013

Ансамбл Опере Народног позоришта у Београду гостоваће у уторак, 30. априла (19.00) на Великој сцени нишког Националног театра са представом "Риголето" Ђузепеа Вердија у режији Предрага Протића.

Као гости, наступиће македонски уметник - тенор Георги Цуцковски (Војвода) и сопран из Чешке Габријела Убавић (Ђилда).
У подели су и Миодраг Д. Јовановић (Риголето), Михаило Шљивић (Монтероне), Вук Зекић (Гроф Чепрано/ Тамничар), Татјана Митић (Грофица Чепрано), Бранислав Косанић (Маруло), Игор Матвејев (Борса), Стефан Павловић (Спарафучиле), Жељка Здјелар (Мадалена), Иванка Раковић Крстоношић (Ђована) и Биљана Солдо (Паж).
Диригент представе је Ана Зорана Брајовић.
Македонски тенор Цуцковски дипломирао је на скопском Факултету музичке уметности у класи проф Биљане Јакимовске Јовановске као најбољи студент генерације. У класи Оливере Миљаковић усавршавао се 2006. године као добитник стипендије Мусик позоришта из Беча. Цуцковски је наступао на бројним концертима у Хамбургу, Берлину, Франкфуруту поводом Дана македонске културе у Немачкој. Учествовао је на хуманитарним концертима 2007. и 2009. године за децу у Етиопији у Музикферајну у Бечу, концерту за мир у свету у Медеји у Италији. Гостовао је у Турској, Швајцарској, Аустрији, Немачкој, Италији, Албанији, Србији, Босни, Русији, Јапану, Португалији, Бугарској.
Гошћа из Чешке - лирско-колоратурни сопран Убавић, рођена је у Пожаревцу где је завршила ниже и средње музичко образовање. Дипломирала је соло певање на Факултету музичке уметности у Београду а затим одлази у Беч где се усавршава са Маријом Склад Сауер. Постдипломске студије на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу завршила је 2011.године. Наступала је широм Европе а 2011.године номинована је за престижну Чешку уметничку награду "Талиа".
Прошле године на Међународном такмичењу Антонин Дворжак у Карловим Варима освојила је другу награду у категорији Опера. Наступала је и на многим фестивалима, културним манифестацијама, у ТВ емисијама, у Србији, Италији, Француској, Грчкој, Чешкој. Поред оперског репертоара, Убавић има богат и концертни репертоар. У њену биографију уписани су и бројни реситали са наступа широм Србије али и у Француској, у Нансију и Мецу.
Убавић је, као гост, недавно дебитовала у Народном позоришту управо улогом Ђилде у "Риголету" који је био на репертоару Велике сцене 20. априла.
М.Б.

Више о представи "Риголето" можете прочитати ОВДЕ