Вести

ОПЕРА „ТРУБАДУР“ 28. ЈУНА ГОСТУЈЕ НА ЛЕТЊОЈ ПОЗОРНИЦИ У НИШКОЈ ТВРЂАВИ

21 јун 2013

У оквиру државног програма обележавања јубилеја Миланског едикта, ансамбл Опере Народног позоришта у Београду гостоваће у петак 28. јуна (21,00) на летњој позорници у Нишкој тврђави са Вердијевим "Трубадуром" у режији Иване Драгутиновић Маричић.

У подели су Цветилина Василева к. г. (Леонора), Стефано Ла Кола к.г. (Манрико), Драгана Дел Монако (Ацучена), Доменико Балцани к.г. (Гроф Луна), Ненад Јаковљевић (Ферандо), Дарко Ђорђевић (Руиз, Гласник), Татјана Митић (Инес) и Александар Тасић (Стари Циганин). 
За диригентским пултом биће Вахтанг Мачаваријани (к.г.)
"Трубадур" је премијерно изведен 22. новембра 2001. године.
М.Б.

 

 

 

 

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 27. ЈУНА У МИНИСТАРСТВУ КУЛТУРЕ
Опера Ђузепеа Вердија "Трубадур" биће изведена у петак увече на летњој позорници Нишке тврђаве у оквиру државног програма обележавања 1.700 година Миланског едикта, саопштено је на конференцији за новинаре.
Оперу ће пред нишком публиком извести ансамбл Народног позоришта из Београда под диригентском палицом Вахтанга Мачаваријанија.
У главним мушким улогама, захваљујући подршци Италијанског института за културу у Београду, наступиће два италијанска уметника, тенор Стефано ла Кола у улози Манрика и баритон Доменико Балцани у улози грофа Луне.
Како је новинарима у Министарству културе рекла директорка Института Сира Миори, у 2013. години два важна догађаја повезују Србију и Италију које гаје и негују изузетне везе.
Први догађај је обележавање 1700 година Миланског едикта који је допринео верској толеранцији на чему почива и Европска унија.
Други догађај који везује две земље је 200 година од рођења Вердија који је драг не само Италијанима већ и целом свету и који је у Миланској скали проповедао братство међу људима.
Из те сарадње Амбасаде Италије и Министарства културе Србије, изведена је његова "Аида" у Виминацијуму и сутра ће бити изведен "Трубадур" у Нишу, рекла је Миори.
В.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић поручио је да ће сутрашње извођење "Трубадура" бити празник за очи и уши и да ће публика моћи да ужива у уметничком нивоу и могућностима ансамбла Народног позоришта.
Савић је оценио да је прославом Миланског едикта Србија послала другачију слику у свет, као о новом културном месту на мапи овог региона а "последице"обележавања Едикта осећаће се деценијама унапред.
Програмски директор пројекта Милански едикт Радослав Павловић сматра да је пројекат, иако су остала још два програма у септембру и октобру, успео и да је у свет отишла слика способне, талентоване Србије.
Он је рекао и да би средином октобра у Ватикан требало да оде изложба "Константин велики" која је отворена у Виминацијуму и која идуће седмице стиже у Београд а онда и средином септембра у Ниш.
Павловић, који је и саветник председника Србије за културу, рекао је да после обележавања Миланског едикта следи цетворогодишњи пројекат обележавања почетка Првог светског рата који се ради са бројним институцијама из иностранства.
Директор пројекта Милански едикт Славица Трифуновић рекла је да је буџет за сутрашњу представу четири милиона динара, од чега је два милиона и 300.000 дала амбасада Италије преко банке Интезе, а остатак Министарство културе и информисања из буџета за Милански едикт.
На сутрашњем извођењу "Трубадура" очекује се присуство председника Србије Томислава Николића, представника дипломатског кора, културног и јавног живота Републике.