Вести

Опера Волфганга Амадеуса Моцарта „Бастијен и Бастијена“, у сарадњи Народног позоришта и Роси феста, 24. јануара (19,00) на Сцени „Раша Плаовић“

15 јануар 2021

Роси фест у сарадњи са Народним позориштем организује хуманитарни догађај за децу и младе; oпера „Бастијен и Бастијена“, у продукцији Народног позоришта, биће изведена у недељу 24. јануара (19,00) на Сцени „Раша Плаовић“.

Овом иницијативом Роси фест има за циљ да скрене пажњу на значај музике у образовању деце и развијању њихових креативних потенцијала. 

Једна од најкраћих опера Волфганга Амадеуса Моцарта, једночинка „Бастијен и Бастијена“ настала је када је Моцарт имао само дванаест година и представља једно од његових првих остварења. 

Од малог Моцарта, ову оперу је наручио ексцентрични бечки доктор Франц Месмер 1768. године.

„Бастијен и Бастијена“ је интерактивна представа за децу и као једно од првих Моцартових оперских дела идеална је за упознавање младе позоришне публике са опером. 

Бастијен и Бастијена играју љубавне игре које им смишља Kолас, а да би проверили своју љубав користе друштвене мреже које их подједнако зближавају и удаљавају. У тој игри учествује и Kолина која са публиком посматра представу и открива им тајне опере.

Адаптација либрета ради приближавања заплета деци и младима, као и убацивање едукативних делова кроз лик Kолине имају за циљ да на занимљив начин упознају најмлађу публику са овим позоришним жанром.

Kако ће се ова љубавна прича завршити? Да ли је Kоласова магија довољно јака да помири завађене љубавнике? Или, можда, за праву љубав није потребна магија?

Редитељка - Ана Григоровић
Диригент - Стефан Зекић
Сценограф - Јасна Сарамандић
Kостим - Kатарина Грчић Николић

Бастијена - Мина Глигорић 
Бастијен - Синиша Радин 
Kолас - Милош Милојевић
Kолина - Бојана Бамбић 

Госпођа  прва виолина - Едит Македонска
Господин друга  виолина - Урош Јовић
Господин вииола - Мирко Црнојевић
Госпођа виолончело - Јасмина Врбанић
Госпођа обоа - Марија Лазић
Госпођа клавир - Нада Матијевић