ОПЕРОМ "АИДА" ДИРИГЕНТИЦА ЗОРИЦА МИТЕВ ВОЈНОВИЋ ПРОСЛАВИЛА 30 ГОДИНА УМЕТНИЧКОГ РАДА

12 април 2014

Диригенткиња Народног позоришта у Београду Зорица Митев Војновић обележила је 30 година уметничког рада у суботу 12. априла опером Ђузепа Вердија „Аида“ која је изведена на Великој сцени.
На крају представе, публика је комплетну уметничку екипу, а посебно слављеницу, наградила вишеминутним бурним аплаузом.
Митев је студирала дириговање на Факултету музичке уметности у класи Живојина Здравковића и за изванредне резултате награђена је Октобарском наградом града Београда 1984. године.
Као други диригент у хору "Крсмановић-Обилић" и у хору "Collegium musicum" наступала је на турнејама широм света.
Оперски деби имала је 1987. године диригујући Вердијеву "Травијату" у Македонском народном театру у Скопљу а 1989. године примљена је као асистент диригент у Оперу Народног позоришта у Београду.
У Опери Народног позоришта у Београду дебитовала је, такође, опером "Травијата" 1992. године а од 1995. године диригује представе са репертоара куће.
Редовни је професор на Академији лепих уметности за предмет Оперски студио.
У матичном позоришту тренутно диригује опере „Дон Пасквале“, „Пајаци“, „Кавалерија Рустикана“, „Лучија од Ламермура“, „Травијата“, „Атила“, „Набуко“, „Трубадур“, „Бал под маскама“, „Кармен“, „Љубавни напитак“, „Мадам Батерфлај“...
У представи којом је Митев Војновић обележила важан јубилеј, Вердијевој "Аиди", као солисти су учествовали Сања Керкез (Аида), Наташа Јовић - Тривић (Амнерис), Душан Плазинић (Радамес),Ненад Јаковљевић (Рамфис), Стефан Павловић (Краљ), Татјана Митић (Свештеница) и Данило Стошић (Гласник). У улози Амонасра први пут је наступио Вук Зекић.
Премијера овог ремек-дела оперске уметности, чија је радња смештена у древни Египат, одржана је 10. априла прошле године на Великој сцени у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.
М.Б.