ОТКАЗАНО ИЗВОЂЕЊЕ ПРЕДСТАВЕ "ПРАХ" НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" У СУБОТУ 25. ЈУНА

23 јун 2016

Представа "Прах", која је требало да буде изведена у суботу 25. јуна на Сцени "Раша Плаовић", отказује се због болести глумца.
Карте се могу заменити или вратити на благајни Народног позоришта.
Уколико сте их набавили путем online продаје, поступак ће бити примењен по прописаној процедури везаној за ту врсту куповине улазница.
Хвала на разумевању!

IN MEMORIAM: ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ 04.09.2006. – 04.09.2016.

Првак Драме Народног позоришта у Београду, бард југословенског и српског театра Петар Банићевић преминуо је пре десет година, 4. септембра 2006. у 76. години.
Банићевић, рођен у Никшићу 1930. године, студирао је глуму на Академији за позоришну уметност у Београду, у класи професора Раше Плаовића.
Током богате каријере, играо је на готово свим београдским сценама.
Био је члан Народног позоришта од 1954. године и на тој сцени је одиграо више од 50 улога.
Остварио је велике улоге у делима светских и домаћих класика. Био је Хамлет у “Хамлету”, Димитрије у “Браћи Карамазовима”, Креонт у “Цару Едипу”, Леоне у “Господи Глембајевима”, Тригорин у “Галебу”, Алсест у “Мизантропу”, Војвода Драшко у “Горском вијенцу”, Волпоне у “Волпонеу”, Димитрије у “Браћи Карамазовима”, Никола Пашић у “Апису”.
Такође, био је и Спасоје Благојевић у “Покојнику”, Серебјаков у “Ујка Вањи”, Талтибије у “Орестији”, “Иларион Руварац у “Је ли било кнежеве вечере”, Хенри Хигинс у “Пигмалиону”, Џејмс Тајрон у “Дугом путовању у ноћ”, Џони Патинмајк у “Сакатом Билију”, Мушкарац у “Човеку случајности”...
Остварио је веома запажене улоге у филмовима “Биће скоро пропаст света”, “Сутјеска”, “Снови, живот и смрт Филипа Филиповића”...
Играо је у више од 50 телевизијских драма и серија – “Капетан Микула Мали”, “Бањица”, “Бољи живот”, “Срећни људи”, “Четрдесет осма”, “Вук Караџић”...
За изузетна глумачка остварења, добио је више престижних признања као што су Октобарска награда, “Тринаести јул”, “Седми јули”, ”Миливоје Живановић”, “Раша Плаовић”, Стеријина награда, Награда за животно дело “Добричин прстен”..
Бавио се и педагошким радом. Извео је пет успешних глумачких генерација на Академији уметности у Новом Саду, а водио је и глумачку класу на Академији уметности "Браћа Карић" у Београду.
Народно позориште је 2010. године установило Награду "Петар Банићевић" која се додељује младим глумцима.  
Банићевић је кремиран 8. септембра на Новом гробљу у Београду.
М.Б.