ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ О ГЛУМИЦИ ТЕОДОРИ БОБЕРИЋ АРСЕНОВИЋ 17. МАРТА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

14 март 2016

Гостујућа изложба о глумици и певачици Народног позоришта у Београду Теодори Боберић Арсеновић, ауторке Јелене Пауљев, биће отворена у четвртак 17. марта (18,00) у Музеју Народног позоришта.
Ова поставка, која је јавности први пут представљена 30. маја прошле године у Дому културе у Новом Бечеју, представља покушај осврта на личност и каријеру те уметнице чији је рад имао великог утицаја на историју позоришта, музике и културе нашег народа.
У каталогу изложбе наводи се, између осталог, да се  Теодора-Тода Боберић, удата Арсеновић,  рођена у Новом Бечеју (Врањеву) 1886. године, „сматра једном од најуспешнијих глумица Народног позоришта у Београду, у периоду своје каријере, од 1906-1956. године.
-Њен значај за историју српског позоришта је вишеструк. Поред великих успеха у драмском репертоару, Теодора се остварила и као интерпретатор носећих улога у популарним комадима са певањем (Коштана, Ташана, Чучук Стана), али и као пионир српске опере, где је тумачила важне улоге као што су Ацучена у Трубадуру и Кармен у истоименом делу. Ове две роле се сматрају изузетно захтевним, а Теодори је пошло за руком да одигра прву Ацучену и прву Кармен у историји опере Народног позоришта. У драми се прославила многим улогама као што су Маша у Живом лешу, Елмира у Тартифу, Мара Никшина Бенеша у Сутону, Бака Еугенија у Дрвеће умире усправно, те врачара Манефа у Кола мудрости-двоја лудости, за коју је и награђена од стране Министарства просвете – наводи ауторка изложбе.
Свој глумачки допринос, Теодора Боберић Арсеновић дала је и првим балканским играним филмовима снимљеним 1911. године, у „Карађорђу“ улогом Јелене, и у филму „Улрих Цељски и Владислав Хуњади“ улогом Марије Горјански.
Од оснивања Радио Београда па све до пред смрт Теодора је била омиљени извођач народних песама. Снимала је за водеће издавачке куће Odeon, Edison Bell, His master's voice. Током живота награђивана је Орденима Светог Саве IV и V реда, затим од стране бугарског краља Бориса Трећег Народним орденом за грађанске заслуге, скупоценим прстеном- даром краља Александра Карађорђевића, као и Орденима рада I и II реда.
Умрла је 18. oктобра 1960. године у Београду, где је и сахрањена.
Као дугогодишња глумица и пионир опере Народног позоришта, омиљени радио-певач и прва лепотица српске кинематографије, Теодора Арсеновић је дубоко утицала на културну сцену Београда прве половине 20. века.
Изложба ће бити отворена до средине маја.
М.Б.