Вести

ОВАЦИЈЕ НА ПРВОЈ ОД ТРИ РАВНОПРАВНЕ ПРЕМИЈЕРЕ ОПЕРЕ „КАРМЕН“

24 март 2012

Прва од три равноправне премијере опере „Кармен“ Жоржа Бизеа, у режији Небојше Брадића и под диригентском палицом Србољуба Динића, изведена је у суботу 24. марта на Великој сцени.

Публика је све актере овог трочасовног спектакла, предвођене Драганом дел Монако у насловној улози, наградила вишеминутним бурним аплаузом и овацијама.
У подели су били и Хон Ли (Дон Хозе), Миодраг Д. Јовановић (Ескамиљо), Драгољуб Бајић (Зунига), Вук Зекић (Моралес), Сузана Шуваковић Савић (Микаела), Иванка Раковић Крстоношић (Фраскита), Ива Профаца (Мерцедес), Павле Жарков (Данкаиро), Дарко Ђорђевић (Ремендадо), Нина Ракић (Циганчица), Мирела Чубра (Мануелита), Дејан Васиљевић (Лилас Пастја), Неда Божић Пиварски (Продавачица цвећа)...
Редитељ Брадић изместио је радњу опере у време грађанског рата у Шпанији, а посебна атмосфера добила се ангажовањем дела ансамбла Балета, коришћењем неких традиционалних борби које се увек везују за “Кармен”, као и убацивањем елемената фламенко музике.
Феноменална Бизеова партитура, међуљудски односи, љубав, страст, смрт... то је нешто што је у овом делу увек актуелно без обзира где и када се дешава и због тога је “Кармен” најпопуларнија опера свих времена.
Ради „ритма“, представа има само једну паузу - прва два чина су спојена, што је учињено и са трећим и четвртим делом.
Сценографију је урадио Герослав Зарић, костиме Катарина Грчић Николић, а кореографију Емилија Јовановић.
На другој премијери, у недељу 25. марта, Кармен ће певати Александра Ангелов, а на трећој 7. априла Јадранка Јовановић, а дириговаће Зорица Митев Војновић.
Прича о фаталној Циганчици, симболу сензуалне, страствене, независне жене чија љубав према слободи опстаје и пред лицем смрти - Кармен, настала је по новели Проспера Меримеа.
Опера је компонована на либрето који су саставили познати мајстори свога заната, Мејак и Алеви, користећи поменуту новелу, по поруџбини париске Опере комик 1872. године. Праизвођење је одржано у француској престоници 3. марта 1875. године.
Представа је у Београду први пут одиграна 1911. приликом гостовања загребачке опере, а у Народном позоришту први пут је постављена 1923. године.
После Другог светског рата, све до 1960.године, насловну улогу певала је београдској публици омиљена оперска певачица Меланија Бугариновић.
Последња поставка “Кармен” у Народном позоришту била је 2006.године, на премијери је насловну улогу певала дел Монако, а Дон Хозеа Хон Ли.
М.Б.