Вести

ОВАЦИЈЕ ЗА АШХЕН АТАЉАНЦ И БАЛЕТ “SONGS”

25 јануар 2011

Једночини балет „Songs”, у кореографији Маура Бигонцетија, на музику Хенрија Парсела са изванредном Ашхен Атаљанц у главној улози, премијерно је изведен, 25. јануара на Великој сцени Народног позоришта, у оквиру представе „Triple bill”.

Позната уметница, на тај начин, тријумфално се вратила на сцену некадашњег матичног позоришта, чији је члан била до 1997. године, а одличне сараднике имала је у солистима Милану Русу и Дејану Коларову.
У сензуалној и рафинираној игри троје играча, које је публика поздравила вишеминутним бурним аплаузом и повицима “браво”, Бигонцети се окреће једном од својих омиљених композитора Хенрију Парселу, тако блиском његовом сопственом сензибилитету. Парсел, јединствени геније и мајстор изражавања људских страсти, савременим језиком и темама ванвременског карактера компонује „Songs“ („Песме“), по којима је и названа ова кореографија.
Ексклузивност догађаја, поред повратка Ашхен Атаљанц, огледа се и у чињеници да је Народно позориште добило права да уврсти у свој репертоар овај Бигонцетијев балет који још увек изводи реномирана италијанска компанија „Aterballetto” у којем је наша уметница дуго година наступала са великим успехом.
Због статуса догађаја од посебног значаја за развој и за унапређење културе, “Songs” је урађен под покровитељством Министарства културе Републике Србије.
У оквиру представе „Triple bill”, изведени су и балети „Step Lightly” у кореографији Пола Лајтфута и “Шест плесова“ Јиржија Килијана.
Прва реприза одржана је у четвртак 27. јануара, а до краја сезоне, представа ће бити на репертоару  17. фебруара, 30. марта, 19. априла и 14. јуна.
М.Б.