Вести

ОВАЦИЈЕ ЗА БАЛЕТСКИ АНСАМБЛ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НА ГОСТОВАЊУ У ПОДГОРИЦИ

26 јануар 2012

Балетски ансамбл Националног театра гостовао је 3. марта на Великој сцени Црногорског народног позоришта у Подгорици са представом „Triple Bill”, а тим поводом отворене су и изложбе „Народно позориште у Београду кроз историју” ауторке Зорице Јанковић и “Савремена костимографија на сцени Народног позоришта” (аутори Олга Мрђеновић и Зорица Јанковић).

Актере представе, коју чине три балета – “Step Lightly” у кореографији Пола Лајтфута и Сол Леон, “Songs” Маура Бигонцетија и “Шест плесова” Јиржија Килијана, подгоричка публика испратила је овацијама.   
„Triple Bill” представља, не само врх техничког извођења кроз три дела  најактуелнијих светских кореографа, већ и репрезентативни солистички кадар београдског Балета. Као једини театар у ширем региону југоисточне Европе, Народно позориште у Београду има привилегију да на свом репертоару негује ова дела. Свежина балетског ансамбла огледа се у интерпретативној могућности захтевних кореографских задатака данашњег савременог балета. У балету „Songs“ (на слици) публика је имала прилику да види реномирану балетску уметницу Ашхен Атаљанц која још само ове сезоне наступа као интерпретатор.
Изложба „Народно позориште у Београду кроз историју”, која је први пут представљена јавности 22. децембра прошле године у Будимпешти, пружила је подгоричкој публици прилику да се детаљније упозна са више од 140. година постојања Куће, њеним првим представама и управницима, као и најзначајнијим именима која су стварала не само историју позоришта већ и српске културе.
Друга изложба - “Савремена костимографија на сцени Народног позоришта”, такође, је привукла велику пажњу посетилаца у Подгорици.
Присутни су могли да уживају у костимима из представа “Принц од Хомбурга” (костимограф Божана Јовановић), “Фигарова женидба” (Љиљана Орлић), “Идиот” (Божана Јовановић), “Дон Карлос” (Љиљана Драговић), “Таленти и обожаваоци” (Миланка Берберовић), “Ифигенијина смрт у Аулиди” (Марина Вукасовић Меденица), “Сан летње ноћи” (Ангелина Атлагић и “На уранку” (Катарина Грчић).
Гостовање jе реализовано у оквиру Споразума о сарадњи између Народног позоришта у Београду и Црногорског народног позоришта из Подгорице који су 28. јануара 2011. године потписали управници Божидар Ђуровић и Јанко Љумовић.
М.Б.