ОВАЦИЈЕ ЗА СВЕТЛАНУ ЗАХАРОВУ И БАЛЕТ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

8 децембар 2012

Највећа балерина данашњице Светлана Захарова наступила је 8. децембра у препуном Центру "Сава" у балету ''Жизела'' са балетским ансамблом и Oркестром Народног позоришта у Београду.

Бројна публика, у којој су били и председник Србије Томислав Николић, министар културе и информисања Братислав Петковић, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и друге личности из јавног и политичког живота, испратила је Захарову и комплетну уметничку екипу вишеминутним овацијама.
Насловну улогу у популарном романтичном балету Адолфа Адама она је играла уз партнера, првака Бољшог театра и велику звезду руског балета Руслана Скворцова.
Њихови дуети праћени су аплаузима и на отвореној сцени, а заједничка заводиљива игра и складност посебно су дошли до изражаја у другом чину током плеса вила на гробљу поред језера.
У подели су били и Милан Рус, Горан Станић, Јасна Пауновић, Стеван Хаџи Славковић, Косовка Драслар, Бојана Жегарац, Јовица Бегојев, Тамара Ивановић...
Оркестром Народног позоришта дириговао је Павел Клиничев, водећи диригент Бољшог театра.
То је било већ четврто гостовање у Београду Захарове, која својим раскошним балетским умећем, фасцинантном, виртуозном, грациозном и лаком, готово бестелесном игром очарава публику Бољшог театра, миланске Скале, Ковент гардена, Њујорк сити балета, Токио балета, Париског балета и других најпознатијих светских позорница.
Гостовање руских уметника, реализовано у сарадњи Народног позоришта и Центра "Сава", подржало је Министарство културе Србије.

Захарова је рођена у Луцку, у Украјини, 10. јуна 1979. године.
Плесом почиње да се бави у шестој години, када ју је мајка уписала у локални студио, где се играо фолклор. У десетој години примљена је у Кијевски кореографски институт где започиње да учи класични балет. Иако је током прве године имала прекид, јер је због службовања свог оца који је војно лице породица одлазила из Кијева, полаже прву годину и наставља школовање.На балетском такмичењу у Санкт Петербургу осваја друго место и добија понуду да настави школовање у Вагановој академији, која је и била организатор смотре. Понуду прихвата, и већ као ученица добија солистичку улогу у Маринском театру.
Каријеру започиње још као ученица, солстичком деоницом Краљице Дријада у балету “Дон Кихот”. У наредном периоду осваја готово комплетан први фах улога класичног балета. Матична кућа је уврштава у поделе и на гостовањима, у многим крајевима света.
У мају 2003. године, на позив Владимира Васиљева, прелази у Бољшој театар. Публици се у својој новој компанији прво представила управо улогом Жизеле.
У сезони 2008/2009. Миланска скала, где наступа као стална гошћа, доделила јој је звање примабалерине асолуте. Тренутно је једина активна балерина која носи ово звање, највише у балету.
"Жизела", на музику Адолфа Адама, по либрету Готијеа и Сен-Жоржа, први пут је изведена у Народном позоришту 1926. године. Представа је обнављана више пута, а последњу обнову урадила је Катарина Обрадовић 27. јуна 1991. године (више о представи прочитајте ОВДЕ)
М.Б.