Вести

ПЕСНИК ЉУБИВОЈЕ РШУМОВИЋ ГОСТ “ШКОЛСКОГ ЧАСА” 28.03. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

26 март 2012

Гост циклуса “Школски час”, који ће се одржати у среду 28. марта у 11 часова у Музеју Народног позоришта, биће песник Љубивоје Ршумовић.

Програм је осмишљен као дружење деце и свих заинтересованих са познатим личностима из света културе.
Током трајања програма, посетиоци имају прилику да сазнају разне занимљивости везане за госта и његову каријеру.
Посетиоци могу постављати питања госту „Школског часа“, фотографисати се са њим, или добити фотографију са његовим потписом.
Модератор програма је драматург Жељко Хубач, а у публици ће бити ђаци Основних школа "Краљ Петар Први" и „Дринка Павловић“, као и десетак ученика Земунске гимназије.
Ршумовић је рођен у Љубишу, на Златибору, 3. јула 1939. године. Школовао се у Љубишу, Чајетини, Ужицу и Београду, где је дипломирао на Филолошком факултету, на групи за компаративну књижевност.
Рано је почео да пише, још као основац у Љубишу. Прве песме објавио је као гимназијалац, 1957. године, прво у ужичким Вестима, а затим у Књижевним новинама.    
Године 1965. запослио се у Радио Београду, у редакцији програма за децу. Свој литерарни рад успешно је уградио у емисије “Уторак вече – ма шта ми рече”, “Суботом у два”, “Весели уторак”. У тим програмима применио је „документарну поетику“, коју је усвојио од Змаја и Душка Радовића и педагошку доктрину Џона Лока: „Што пре дете сматраш човеком – пре ће човек и постати!“ Године 1968. почео је са радом у телевизији и снимао је познате серије: “Двоглед”, “Хиљаду зашто” и “Хајде да растемо”. Као телевизијски посленик написао је, режирао и снимио више од шест стотина емисија. Једна од најпопуларнијих серија за децу “Фазони и форе” имала је 142 епизоде.     
Поред програма за децу урадио је и неколико серија документарних програма.
Објавио је 72 књиге, углавном за децу.
Добитник је књижевних награда као што су “Невен”, “Бранкова награда”, “Октобарска награда града Београда”, “Горанова плакета”, “Вукова награда”...
Добитник је и две запажене међународне награде: награда Пуља у Барију, за целокупно стваралаштво за децу и награда УНЕСКО-а за “Буквар дечјих права” на светском конкурсу за књигу која пропагира мир и толеранцију.
Његова дела преведена су на више страних језика.
Аутор је три уџбеника за основну школу.
Од 1986. до 2002. био је директор позоришта Бошко Буха. Председник је Културно-просветне заједнице Србије и један од оснивача и члан Управног одбора Задужбине Доситеја Обрадовића.
Један је од оснивача и први председник Одбора за заштиту права детета Србије, при организацији Пријатељи деце Србије, у којој је актуелни председник Скупштине.
М.Б.