Вести

ПЕСНИКУ ДЕЈАНУ АЛЕКСИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА „МЕША СЕЛИМОВИЋ“

24 фебруар 2012

Престижна награда “Меша Селимовић” за књигу године, коју 24. пут додељују “Вечерње новости”, уручена је у петак 24. фебруара на Великој сцени Народног позоришта овогодишњем лауреату Дејану Алексићу.

Песник млађе генерације из Краљева добио је ово признање за збирку стихова “Једино ветар”, и то врло убедљиво, добивши 23 гласа чланова Великог жирија од 48 истакнутих књижевних критичара, а награду му је уручио директор компаније Манојло Вукотић.
Он је Алексићу уручио плакету, рељеф са ликом Меше Селимовића и 300 000 динара и пожелео да се добро осећа у друштву великана, досадашњих добитника награде од којих су многи свечану доделу пратили из првог реда Националног театра.
Алексић је трећи уредник краљевачке "Повеље" који је добио Награду "Меша Селимовић", пре њега награду су добили Горан Петровић за роман "Опсада Цркве светог Спаса" и Живорад Недељковић за књигу песама "Овај свет".
Међу добитницима овог књижевног признања су Слободан Селенић, први лауреат награђен 1989. године за књигу "Тимор мортис", Светлана Велмар Јанковић награђена је за "Лагум" наредне године, Добрица Ћосић 1996. године за "Време власти", Рајко Петров Ного 2002. године за "Недремано око", Новица Тадић 2006. године за књигу "Незнан", наредне године Драган великић за "Руски прозор".
Најмлађи међу лауреатима, књижевник Алексић поред награђене песничке књиге "Једино ветар" објавио је књиге песама "Потпун говор", "Доказивање сенке", "Свагдашњи час", "Собна митологија", "После", "Довољно", "Окно".
Објавио је и неколико песничких и прозних књига за децу: "Дугме без капута", "Пустоловине једног зрна кафе", "Кад се разболео Петак", "Нежна песма о нежном ветру Дувољубу", "На пример", "Божићна прича", "Музика тражи уши".
За изузетан допринос новом стваралачком изразу у књижевности за децу, добио је награду Змајевих дечјих игара, 2008. године а добитник је и стипендије из фонда "Борислав Пекић", за драму у настајању.
У беседи поводом доделе награде "Меша Селимовић", коју је насловио "Бити будан над светом" Алексић је говорио о месту поезије у савременом свету, њеном настајању и смислу.
"Поезија је само један од видова запитаности која прати наше бдење над чудесном књигом света али уједно и најсушаственији начин да се то чини, она је будност света", казао је награђени песник запитавши се откуда толики зазор данашњих читалаца према песничкој речи ако поезија проблематизује нешто што је иманентно сваком човеку.
О награђеном делу беседили су критичари Драган Хамовић и Јасмина Тонић, а стихове је говорио глумац Небојша Дугалић.