Вести

ПЛЕСНА ПРЕДСТАВА ИЗ ИНДИЈЕ ИЗВЕДЕНА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

3 септембар 2012

Индијска плесна група "Катак", која изводи традиционални индијски плес, гостовала је у понедељак 3. септембра на Сцени "Раша Плаовић" са представом "Она".

Првом наступу овог ансамбла у Србији, чије је актере бројна публика наградила снажим аплаузом, присуствовао је министар културе и информисања Братислав Петковић, представници амбасаде Индије и друге личности из културног и јавног живота Србије.
Извођач и вођа плесне групе Шармиста Мукхерђи осмислила је концепт, сценарио и кореографију за ову плесну представу у којој поред те врхунске уметнице учествује и пет чланица плесне групе. "Она" истиче женски принцип универзума, а реч је о плесној причи о древним богињама које се спомињу у Риг Веди, једном од најстаријих записа у историји, који потиче из времена између 1700-те и 1100-те године пре нове ере. Шест плесачица, богиња које се спомиње у Риг Веди, представљају моћ природе и аспекте људских емоција и божанског духа. Уз музику која је комбинација традиционалног и модерног, специјално компонованом за представу, публика је видела традиционални плес Катак који потиче из севереног дела Индије у извођењу познате уметнице Мукхерђи која је развила лични уникатни плесни стил који је природан и неспутан.
Представа има шест композиција од којих је свака посвећена једној богињи и интерпретирана у савременом духу, приступа им се са радозналошћу и љубављу према снажним природним појавама и апстрактним силама које оне представљају. Адити је праисконска енергија, креативна моћ која је све створила, Богиња Мајка, Вак је богиња говора, носилац знања, претеча комуникације, Буми је Мајка Земља, Арањани богиња шуме, Ратри богиња ноћи, тајанствена и моћна, Ушас богиња свитања.
Шармиста је имала велики број наступа у Индији и иностранству, у САД, Кини, Непалу, Бангладешу, земљама Средњег истока, Јордану и Индонезији.
Гостовање плесне групе "Катак", организовала је амбасада Индије у Београду и Народно позориште уз помоћ Министарства културе.
М.Б.