Вести

ПОЧЕЛА МОНТАЖА РАСХЛАДНИХ КУЛА НА КРОВ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

10 април 2011

У оквиру планиране четворогодишње реконструкције Народног позоришта, у недељу 10. априла почела је монтажа нових расхладних кула које ће у тој Кући успоставити рад централног система за хлађење и вентилацију.

Технички директор Народног позоришта Малиша Ђурашиновић изјавио је медијима да је планирано да се расхладне куле „у наредне две, до три недеље поставе и вежу за читав систем у целој згради“.
- На овај начин, од укупно 18.000 квадратних метара колико има зграда Народног позоришта, биће хлађено око 13,5 хиљада квадрата. То значи да ће бити климатизоване Велика сцена, Сцена „Раша Плаовић“, радни простор радионица, све пробне сале, као и све оно што је неопходно за извођење представа – објаснио је Ђурашиновић.
Он је прецизирао да после подизања расхладних кула на кров зграде Националног театра, предостоји процес повезивања који обухвата електроинсталације и инсталације за водовод.
- Док се куле буду повезивале на систем, планирамо да урадимо чишћење расхладног система. То је последњи пут урађено пре 22 године – подсетио је Ђурашиновић и напоменуо да ће читав процес бити спроведен уз помоћ „екоробота“.
- У каналима има разних бактерија и вируса, тако да после те санације, од тога неће остати ништа. Тренутно, у току је јавна набавка за услуге комплетног чишћења и дезинфекцију 34 клима коморе потисне и одсисне вентилаторске секције, за прање 424 решетке за дистрибуцију ваздуха са скидањем елемената који су фабрички предвиђени за демонтажу, монтажу и комплетно чишћење и дезинфекцију 2680 метара дужних канала за дистрибуцију ваздуха. На тај начин биће уништени сви вируси и бактерије и омогућено допремање чистог и квалитетног ваздуха у простор – истакао је Ђурашиновић.
Напомињући да поменути послови представљају део фазне реконструкције започете прошлог лета, а која ће трајати још наредне три године, управник Народног позоришта Божидар Ђуровић казао je да је у међувремену урађена хидроизолација крова, као и да је замењено 36 кровних прозора.
Он је прецизирао да су расхладне куле купљене за 7,2 милиона динара од финансијских средстава из прошлогодишњег буџета.
- Монтираћемо их од средстава из овогодишњег буџета, а после тога, почињемо нашу централну инвестију у овој години. Реч је о реконструкцији Сцене „Раша Плаовић“ која ће почети 1. јула, а завршиће се 1. септембра – најавио је Ђуровић.
Управник Народног позоришта је подсетио да су сви досадашњи радови урађени захваљујући финансијској помоћи Министарства културе Републике Србије као и донацијама разних пријатеља.
- Ту, пре свега, мислим на Саобраћајни институт ЦИП који је урадио део плана и програма и врши надзор. Такође, у целој овој реконструкцији, велику помоћ имамо и од архитеката Милана Палишашког и Слободана Дрињаковића који, такође, донаторски обављају све своје послове. Дакле, то је спој државе која брине о Народном позоришту, људи који су радили последњу реконструкцију Куће и нас који смо, као управа, дужни да то координирамо. Са радошћу могу да најавим да ће наше Народно позориште за наредне три године бити као ново, а да притом нећемо изгубити ниједну пробу ни представу што нам је, уосталом, и био циљ – рекао је Ђуровић.
Он је додао да ће за трошкове уградње расхладних кула бити издвојено око 5 милиона динара, док би за реконструкције Сцене „Раша Плаовић“ требало издвојити нешто више од 20 милиона динара.
- Делом ћемо то добити од државе, а делом ћемо новац обезбедити и сами – казао је Ђуровић.
М.Б.