ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ОБНОВИ ВЕЛИКЕ СЦЕНЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

6 децембар 2012

Радови на рашчишћавању дела Велике сцене Народног позоришта у Београду, оштећене у пожару у ноћи између 2. и 3. децембра, почели су у четвртак 6. децембра.

Радови, које изводи "Светлост театар" уз помоћ радника из Народног позоришта, обухватају демонтажу сценске механике у оштећеном делу сцене.
Према речима члана комисије за санацију Милана Марковића, циљ је да се део сценског простора, такозвана хинтер бина, доведе у безбедно стање за рад, како би се у првом делу основне бине, која није била захваћена пожаром, што пре створили услови за извођење представа.
Марковић најављује да ће следећа фаза радова обухватити реконструкцију комплетне сценске механике.
- Све ово представља један веома сложен посао. Направили смо одређени план и ако не буде неких непредвиђених околности, очекујемо да већ следеће недеље будемо спремни за ванредни преглед - каже Марковић за сајт Народног позоришта и додаје да још увек са сигурношћу не може да тврди када би позориште могло да добије дозволу за рад.
- Управа Куће је уложила огромне напоре како би максимално били убрзани сви поступци. Ипак, неке ствари не могу да се убрзају по сваку цену, јер, понављам, овде је реч о веома озбиљним радовима. Због свега тога незахвално је прогнозирати када би могли добити дозволу за рад. Надам се да би то могло да буде током овог месеца - додао је Марковић.
М.Б.