Вести

ПОЛАГАЊЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА МИРОСЛАВА ЧАНГАЛОВИЋА 3. МАЈА НА НОВОМ ГРОБЉУ

27 април 2012

Обред преноса и полагања посмртних остатака великана Опере Народног позоришта у Београду, Мирослава Чангаловића, биће обављен 3 маја у 11,30 часова, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

На овај начин, Национални театар се барем делимично одужује Мирославу Чангаловићу за његов велики допринос афирмацији српске културе у свету.
Чангаловић је рођен 18. фебруара 1921. године у Гламочу, од оца Михајла и мајке Анастасије. Већ у раној младости одлази из родног града у Београд, где је од 1946. до 1954. године учио певање код познате оперске певачице и вокалног педагога Зденке Зикове. Чангаловићев оперски репертоар обухватао је више од 90 улога у којима се истицао раскошним гласом, драмском снагом и доживљеном интерпретацијом. Међу његовим најпознатијим остварењима налазе се улоге Бориса Годунова, из истоимене опере Мусоргског, и Досифеја, из опере „Хованшчина“, истог композитора. Многи музички критичари сматрају га, после Шаљапина, најбољим Борисом Годуновим. Чангаловић је остварио незаборавне роле и као Дон Кихот (Маснеов „Дон Кихот“), Кончак и Галицки (Бородинов „Кнез Игор“), Мефисто (Гуноов „Фауст“), Филип Други (Вердијев „Дон Карлос“), Фигаро (Моцартова „Фигарова женидба“), Кучобеј („Мазепа“ Чајковског), Иван Грозни („Псковитјанка“ Римског Корсакова), Митке (Коњовићева „Коштана“)...
Његов концертни репертоар је обухватао укупно 520 композиција, и то соло песама, циклуса песама, кантата и ораторијума, чији је велики део сачињавало премијерно извођење многих дела југословенских композитора. Концертна каријера Чангаловића трајала је више од 40 година и састављена је од око 3.000 концерата на територији бивше Југославије и око 160 концерата широм света.
Чангаловић је преминуо 1. октобра 1999. године у Београду.
М.Б.