Вести

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ СА НАРОДНОМ БИБЛИОТЕКОМ СРБИЈЕ

23 април 2012

Народно позориште у Београду и Народна библиотека Србије потписали су у понедељак 23. априла Протокол о сарадњи чији је циљ да се пропагира позоришна уметност, библиотечко-информациона делатност и култура.

На свечаности одржаној у Музеју Народног позоришта, протокол су потписали управник Националног театра Божидар Ђуровић и в.д. управника Народне библиотеке Србије Дејан Ристић.
Ђуровић је казао да га радује чињеница што ће те две значајне културне институције “од данас сарађивати много организованије и боље него што је то било до сада”.
Он је подсетио на став управе Народног позоришта да се ниједан једини споразум “не потписује споразума ради” и у том смислу нагласио да је основни циљ “да сваки споразум мора да буде што пре видиљив и у пракси”.
Ђуровић је истакао да је овим споразумом обухваћена и ставка да све оно што убудуће буде штампано у Народном позоришту неће бити похрањено само у Позоришном музеју Србије и Музеју Народног  позоришта, већ и у Народној библиотеци.
- Ово је само почетак наше сарадње. Две управе траже и нове могућности, јер ми смо стратешки партнери и куће која једна другој могу да буду само од користи. Овај споразум, такође, може да донесе само корист, јер без умрежавања националних институција културе, мислим да нема ни добре стратегије културе у Србији – оценио је Ђуровић.
Он је додао да овај протокол представља наставак потписаних споразума које је Народно позориште склопило са најзначајнијим установама српске културе.
Ристић се захвалио Ђуровићу на иницијативи и спремности да две водеће националне установе културе потпишу Протокол о сарадњи у већем броју области.
- Врло брзо смо нашли и дефинисали заједничке циљеве и заједничке области деловања – казао је Ристић и напоменуо да је Народна библиотека Србије, која ова године обележава 180 година од оснивања, започела процес интензивне сарадње не само са водећим националним установама културе и науке у Србији, већ и са бројним водећим институцијама у Европи и свету.
Према његовим речима, Народну библиотеку Србије дневно посети око 2000 људи, међу којима је око 1500 корисника и 500 туриста, што је чини најпосећенијом установом културе у нашој земљи.
- Када је у питању наша међусобна сарадња, пред нама су бројни изазови, у најпозитивнијем смислу те речи. Циљеви које смо поставили јесу амбициозни, али су реални. То је заједничка Издавачка делатност, реализација заједничких програма у области позоришне уметности, као и у области библиотечко-информационих наука. С тим у вези, Народна библиотека Србије пружиће неопходну подршку библиотеци Народног позоришта, а са друге стране отвориће и своје просторе за оне садржаје које Национални театар може да реализује у самом здању Народне библиотеке – рекао је Ристић и додао да га веома радује чињеница што је овај споразум потписан на један тако значајан датум, а то је Светски дан књиге.  
М.Б.