Вести

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА И ЦРНОГОРСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

28 јануар 2011

Управници Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић и Црногорског народног позоришта из Подгорице Јанко Љумовић потписали су у петак 28. јануара Споразум о сарадњи.

Обраћајући се присутнима, управник Народног позоришта је оценио да је и досадашња сарадња две куће, упркос чињеници што нису имале потписан протокол о дугорочној сарадњи, била веома добра.
Ђуровић је изразио наду да ће она од данашњег дана бити још боља и нагласио да је и овај протокол, као и сви остали које потписује управа Народног позоришта, „веома осмишљен“.
Он је подсетио да је Национални театар, захваљујући министарству културе Републике Србије које је и овом приликом одиграло значајну улогу, потписао протокол о сарадњи и са Каирском Опером и Балетом и најавио да се прва копродукција између те две куће очекује у новембру ове године.
- Идеја ове управе је умрежавање националних театара, нарочито у окружењу, и што боља сарадња са сродним позоришним кућама у Европи. Очекујем да наша сарадња неће бити само на нивоу размене позоришних представа, већ да ћемо ускоро имати неку копродукцију. Тражићемо сва позоришна решења која ће бити економски рационална и уметнички занимљива – најавио је Ђуровић и напоменуо да је договор о сарадњи започет на иницијативу актуелних министара културе Србије и Црне Горе Небојше Брадића и Бранислава Мићуновића.
Љумовић је изразио задовољство што су два релевантна театра потписала споразум и констатовао да они „апсолутно сведоче о томе да смо ми важни фактори савремене културе у срединама у којима делујемо, али и да смо важни чувари онога што јесте богато наслеђе позоришне културе и позоришне уметности“.
- Део нашег посла, јесте и добра међународна сарадња која заправо чини простор могућности и ја овај простокол желим управо тако да доживим. Он ће нашој публици омогућити да све оно што је манација појединачних театара и њихове успешности буде доступно публици која ће у представама Народног позоришта у Подгорици или Црногорског народног позоришта у Београду дати могућност увида у оно што јесте тренутна и актуелна  естетика и поетика коју сви ми појединачно стварамо – казао је Љумовић.
Према његовом мишљењу, још већи изазов од саме размене наслова са актуелних репертоара, представља могућност развијања заједничких пројеката.
- Волео бих да копродукције буду део неке наше позоришне стварности коју живимо. Ја ћу се вратити у Подгорицу са добрим осећањем да добар дух Народног позоришта и све оно што се ствара у овој кући буде доступно и публици у Црној Гори, а сигуран сам да ћемо врло брзо тај наш добар дух из Подгорице донети и у Београд – најавио је Љумовић. 
Свечаном чину потписивања, одржаном у Музеју Народног позоришта, присуствовали су министар културе Републике Србије и амбасадор Црне Горе у Београду Игор Јововић који је напоменуо да “две државе и два народа имају јако блиску сарадњу на културном плану“.
- Мислим да је и ово што се данас догађа нови доказ блиских, пријатељских веза на сваком плану, посебно у областима културе, и да ће тај протокол о сарадњи између ваша два позоришта дати нови квалитет укупним односима између наших народа и наших држава – рекао је Јововић.
Подсећајући да између српске и црногорске културе „граница никада није ни нило“, Брадић је оценио да нас „повезују многе ствари у прошлости, многе ствари у садашњости и наравно заједнички европски пут“.
- У том смислу, сарадња у региону је веома важна за нас, поготову између институција, али и омогућавање заједничких пројеката, заштита културног наслеђа и мобилност уметника. То су све вредности за које се заједнички залажемо мој колега Мићуновић и ја. Уверен сам да ће испуњавање овог протокола садржајима који ће бити и у разменама представа, упознавању и сарадњи уметника, али и у заједничким пројектима, допринети већој видљивости наших заједничких настојања да овај наш регион, Балкан који је понекад и енигма за велику Европу, учинимо управо оним какав је од почетка и био: простор где су настајале културе и цивилизације – истакао је Брадић. 
М.Б.