Вести

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА DÜSSELDORFER SCHAUSPIELHAUS-om

7 октобар 2012

Народно позориште у Београду склопило је 6. октобра Споразум о сарадњи са једним од најрелевантнијих немачких и европских театара Düsseldorfer Schauspielhaus-om.

У име две Куће, завршницу разговора дефинисали су заменик управника Народног позоришта Борислав Балаћ, директор Драме Молина Удовички Фотез и уметнички директор Düsseldorfer Schauspielhaus-a Стафан Валдемар Холм.
Том приликом договорена је размена представа између два позоришта, као и други облици уметничке сарадње.
Планирано је да реализација Споразума почне на пролеће следеће године или почетком сезоне 2013/2014 када би ансамбл Düsseldorfer Schauspielhaus-a гостовао на Великој сцени Народног позоришта са Шекспировим ремек-делом „Хамлет“.
Представу је режирао Холм, а насловну улогу тумачи Александар Раденковић (на слици), један од најпопуларнијих немачких глумаца млађе генерације, рођен 1979. године у Новом Саду.
Холм, који је у Дизелдорф стигао прошле године након дугогодишњег успешног руковођења престижним Краљевским драмским позориштем „Драматен“ из Стокхолма, стари је знанац београдске театарске публике. На Сцени „Раша Плаовић“ извођен је његов комад „Птиче или Правда за Зигфрида“ у режији Ање Суше, а у фебруару 2010. године на Велику сцену, као гостујући редитељ, поставио је Еурипидове „Баханткиње“.
М.Б.