Вести

ПОТПИСАН УГОВОР О САРАДЊИ СА ТЕАТРОМ „UJ SZINHAZ„ ИЗ БУДИМПЕШТЕ

1 јул 2011

Протокол о сарадњи између Народног позоришта у Београду и Новог театра (Új Színház) из Будимпеште потписан је у петак 1. јула, у Музеју Народног позоришта у Београду.

У присуству Његове екселенције амбасадора Републике Мађарске у Београду, господина Оскара Никовица, и министра културе Републике Србије, господина Предрага Марковића, уговор су потписали директор Новог театра, господин Иштван Марта, и управник Народног позоришта у Београду, господин Божидар Ђуровић.
Директорка маркетинга Љиљана Лазић Михајловић казала је да се Нови театар, једно од најзначајнијих државних драмских позоришта у Будимпешти, налази у близини зграде Мађарске националне опере, и да је репертоарски окренуто новим сценским читањима класичне и модерне драме.
Она је рекла да су учесници Протокола сагласни у намери да прошире и унапреде уметничку сарадњу на основу заједничких интереса са дубоким уверењем да ће на тај начин омогућити најбоље могуће услове за међународну позоришну и уметничку сарадњу.
Ђуровић је најавио да ће сарадња званично почети 12. октобра ове године гостовањем представе „Шума“ Николаја Островског у режији Егона Савина, а наставиће се почетком децембра, када ће Народно позориште на сцени у Будимпешти извести једну од представа са актуелног репертоара.
Према његовим речима, све ово не би могло да буде реализовано, да није било озбиљне подршке Министарства културе Републике Србије и Амбасаде Републике Мађарске у Србији.
Ђуровић им се захвалио на томе и изразио наду да се сарадња неће задржати само на размени представа, већ да би у некој ближој будућности могла бити проширена и на копродукцију.
- Све је, што је веома битно, засновано на здравим економским темељима и реципроцитету са основном идејом да овај протокол не зависи од двојице управника, министра културе и амбасадора. Јер, ми смо промењиви, а наши театри су, верујем, вечни – рекао је управник Народног позоришта. 
Захваливши се управи Народног позоришта на указаном гостопримству, Марта је истакао да очекује лепу и дуготрајну сарадњу.
- Током наших историја имали смо сличне муке и слична страдања. Мислим да позоришна уметност представља једну врсту моста, која неће повезати само Будимпешту и Београд. Надам се да ћемо у наредним годинама то развити и покушаћемо да сарађујемо и са другим театрима у Европи – рекао је Марта.
Он је казао да Нови театар има „само“ 102. године и нагласио да је његов најјачи адут квалитет продукције, без обзира да ли је реч о оперској, драмској или балетској представи.
Марта је навео да је „једна значајна станица у животу Новог театра“ и представа „Шума“ у Савиној режији. Он је казао да је упркос језичкој баријери, урађена веома квалитетна представа, захваљујући одличном редитељу и доброј глумачкој екипи.
Директор Новог театра је најавио да ће почетком септембра на конференцију за новинаре, на којој ће бити најављена нова сезона, позвати у госте руководство Народног позориште како би и тамошњој јавности била представљена сарадња са том Кућом.
Министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић нагласио је да је основни смисао овог споразума да позоришни љубитељи у Будимпешти и Београду имају разноврснију и квалитетнију понуду и додао да је велико задовољство подржавати овакве пројекте.  
Никовиц је приметио да је култура „најбољи носилац наших најбољих европских вредности“ и захвалио се управницима оба позоришта што су потписивањем овог споразума заправо „одрадили“ посао који „лежи на амбасадама“ чији је задатак да раде на зближавању два народа.
М.Б.