Вести

ПОТПИСАНА ДВА УГОВОРА СА ПОЗОРИШТЕМ МЛАДИХ „НИКОЛАЈ БИНЕВ“ ИЗ СОФИЈЕ

21 март 2012

Народно позориште у Београду и Позориште младих „Николај Бинев“ из Софије склопили су у среду 21. марта Протокол о сарадњи и Споразум о заједничком пројекту „Млада балканска драма“.

На свечаности одржаној у Музеју Народног позоришта, уговоре су потписали управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић и директор Позоришта младих „Николај Бинев“ Владимир Љуцканов.
- Протокол о сарадњи је писмо добрих намера, правно необавезујући, али даје оквир који омогућава и једном и другом позоришту да имају добру сарадњу са тенденцијом да се она, у међувремену, и прошири – рекао је Ђуровић.
У кратким цртама, Љуцканов је говорио о активностима овог угледног бугарског позоришта основаног 1945. године. Он је изјавио да је Позориште младих из Софије било основано као национално, али "како је временом брига за младе престала да буде национални приоритет, претворили смо се у обичан театар за младе".
- Ипак, ово позориште пажљиво негује публику и успева да привуче гледаоце "од шест до 106 година". Пре пет година покренут је програм за омладину, прво за младе редитеље, затим глумце, па радионица за младе драматурге, а све је крунисано фестивалом "Сајам младих", рекао је Љуцканов и изразио уверење да ће сарадња са Народним позориштем дати вредне и озбиљне резултате.
Гововрећи о заједничком пројекту „Млада балканска драма“, Ђуровић је објаснио да је Народно позориште, у намери да ангажује што већи број младих уметника око конкретних пројеката, за свог партнера изабрало управо софијски Театар младих, због тога што ова Кућа већ дуги низ година има сјајна искуства у раду са младим и неафирмисаним позориштницима.
Према његовим речима, први корак у реализацији идеје је расписивање јавних Конкурса за драмски текст и то на начин да Народно позориште у Београду расписује Конкурс за писце до 30. година старости, држављане Републике Србије, а Позориште младих „Николај Бинев“ расписује Конкурс за писце до 30. година старости, држављане Републике Бугарске.
Оба театра ће у условима Конкурса препоручити писцима да се у својим комадима баве проблемима младих у Србији, односно у Бугарској, да број драматис персона не прелази шест, а да се води рачуна о томе да театри који су расписали Конкурсе, и који ће бити продуценти представа, имају жељу да током рада на представи ангажују што већи број младих глумаца. Театри партнери се обавезују да формирају квалитетан стручни жири, који ће радове приспеле на Конкурс до 15. септембра 2012. године, када је и последњи дан за предају, прочитати, валоризовати и своју одлуку о победнику Конкурса донети до 15. октобра 2012. године.
Оба театра се обавезују да на репертоар у сезони 2012/2013. поставе текстове победника Конкурса и то тако што ће Народно позориште на репертоар Сцене „Раша Плаовић“ поставити текст победника Конкурса за драмски текст спроведен у Бугарској, а Позориште младих „Николај Бинев“ ће на репертоар Камерне сцене поставити текст победника Конкурса за драмски текст спроведен у Србији. Ауторска права и преводе обезбеђују театри партнери, који се обавезују да до 15. новембра одреде редитеље представа, уметничке сараднике, који не би требало да буду старији од 30 година и да, по могућности, буду из различитих земаља региона, те да распишу аудицију за глумце и направе поделу.
У плану је да се до 1. децембра организују седмодневне уметничке радионице на којима би драмски писци, редитељи и сарадници разменили искуства, приближили једни другима проблеме младих у својим срединама и тиме допринели већем степену разумевања, не само на уметничком плану, а све у циљу квалитетне припреме представа.
Премијере обе представе најављене су за март 2013. године, у оквиру програмских књижица предвиђено је штампање превода драмских текстова победника Конкурса, а представе ће бити размењене на бази реципроцитета, што ће бити и својеврсна међународна афирмација младих позориштника.
- Овај пројекат има реално утемељење не само у уметничком, него и у економском смислу. Ишчекујемо, са нестрпљењем, да добијемо што боље текстове, уверени да ће теме којима ће се млади писци бавити у обе земље подједнако занимати нашу публики и у Софији и у Београду – казао је Ђуровић и додао да овај начин сарадње представља значајан модел у погледу уметничких и позоришних интеграција.
Директорка Драме Народног позоришта Молина Удовички Фотез изразила је уверење да ће студенти драматургије имати највећу заступљеност у оквиру овог пројекта.
- Колико знам, они сада пишу и завршавају своје текстове за испите. У сваком случају, имаће довољно времена да положе испите, да евентуално уз неке сугестије професора током лета то мало поправе, а потом да се, у предвиђеном року, пријаве на конкурс. На њих највише рачунамо – поручила је госпођа Удовички Фотез.    
Координатори пројекта „Млада балканска драма“ су позоришни редитељ Петар Кауков и драматург Жељко Хубач.
Иначе, уочи почетка конференције, стигла је вест из министарства културе Бугарске да је Позориште младих „Николај Бинев“ проглашено за најбољи театар у тој држави у прошлој сезони.
- Нисмо то знали када смо се договарали да почнемо сарадњу, али смо очигледно добро изабрали - рекао је Ђуровић додајући да Народно позориште већ има развијене контакте са више страних националних театара, а да је ово први протокол са једним омладинским позориштем.
М.Б.



                                                                                                                                                 ТЕКСТ КОНКУРСА

Народно позориште у Београду, у сарадњи са Позориштем младих „Николај Бинев“ из Софије, у оквиру пројекта „Млада балканска драма“ расписало је 21. марта КОНКУРС ЗА ОРИГИНАЛНИ ДРАМСКИ ТЕКСТ
Услови конкурса: Писац драмског текста треба да буде држављанин Републике Србије, не старији од 30 година.
Драмски текст треба да буде написан на српском језику, не сме претходно да буде објављиван или извођен.
Писцима се препоручује да се тематски баве проблемима младих у Србији, да број лица у драмском тексту не прелази 6, те да се води рачуна о томе да Позориште има жељу током рада на представи ангажује што већи број младих глумаца.
Рок за слање радова (три копије потписане пуним именом и презименом, уз адресу и контакт телефон) је 15. септембар. Радове слати на адресу: Народно позориште у Београду, Француска 3, 11000 Београд, са назнаком - За конкурс „Млада балканска драма“. Резултати конкурса ће бити објављени 15. октобра.
Народно позориште ће од аутора драме која буде проглашена најбољом на конкурсу откупити право на праизведбу и неограничен број репризних извођења, као и право на објављивање драме у програмској књижици представе.
Вредност откупа права је 4000 евра, у динарској противвредности.
Ова права Народно позориште ће уступити Позоришту младих „Николај Бинев“ из Софије, које ће обезбедити превод драме на бугарски језик и праизведбу у својој продукцији најкасније до краја марта 2013. године.
Народно позориште у Београду и Позориште младих „Николај Бинев“ обезбедиће гостовање продукције победника Конкурса у Београду на Сцени „Раша Плаовић“.