Вести

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ, 29. АПРИЛА, ОДРЖАНА ОБНОВА БАЛЕТА "ДОН КИХОТ"

29 април 2013

Обновљена поставка балета "Дон Кихот" чувеног руског играча и кореографа Владимира Васиљева изведена је у понедељак 29. априла на Великој сцени поводом Светског дана игре.

Пре почетка представе, специјални гост Народног позоришта Васиљев поздравио је београдску публику која је већ имала то задовољство да популарни балет Лудовика Минкуса по истоименом роману Мигуела де Сервантеса гледа у његовој кореографији коју је поставио 2007. године.
Том приликом, он је, између осталог, казао да је "Дон Кихот" његов најдражи балет из класичног репертоара.
Васиљев је рекао да је на сцени Бољшој театра пре шест деценија дебитовао баш у овом балету улогом малог кувара и подсетио да се "Дон Кихот", у том чувеном руском позоришту, непрекидно налази на репертоару већ 113. година.
- Ова представа је веома специфична, јер у њој мора да постоји веза између оркестра, солиста на сцени и публике у сали. Желим дуг живот свима нама и много, много година овој представи на вашој сцени - рекао је Васиљев кога је публика поздравила громогласним аплаузом.
У представи је учествовао целокупни ансамбл балета, а у главним улогама наступили су Бојана Жегарац и Јован Веселиновић. У подели су били и Божин Павловски, Милош Кецман, Милан Рус, Тамара Ивановић, Алекса Јелић, Денис Касаткин, Миља Ђурић, Ивана Козомара...  Оркестром Народног позоришта дириговала је Весна Шоуц.
"Дон Кихот" је последњи пут био на репертоару пре непуних годину дана.
Пре Васиљева, публици се обратила глумица Бојана Стефановић Торњански која је прочитала поруку Лин Хваи-мина поводом Светског дана игре.
М.Б.

 

Међународни институт за позориште при UNESCO-u је 1982 године увео Међународни дан игре, који се прославља сваког 29-ог априла.
Тај датум обележава рођендан Жан-Жорж Новера, творца модерног балета.
Сваке године једна позната личност у свету игре шаље поруку која обиђе свет. Мотив постојања Међународног дана игре и Поруке јесте да сједини свеколику Игру на овај дан, да обележи овај облик уметности и да слави њену универзалност, да преброди све политичке, културне и етничке баријере и зближи људе у миру и пријатељству заједничким језиком – ИГРОМ.
Међународни институт за позориште сарађује са Светским савезом за игру и са Међународним саветом за игру ради прославе Међународног дана игре.
Овогодишњу поруку написао је Лин Хваи-мин, оснивач и уметничкi директор Балета „Капија облака“ sa Тајванa.
У Великом предговору „Књиге песама“, антологије кинеске поезије, која датира из периода 10 – 7 века пре нове ере, речено је следеће:
„Осећања се узнемире и узму облик речи.
Ако речи нису довољне, изражавамо се уздасима.
Ако уздаси нису довољни, ми певамо.
Ако песма није довољна, онда несвесно
Наше руке и стопала ударају ритам наших осећања.“
Плес је моћан вид изражавања.
Он се обраћа и земљи и небу.
Говори о нашој радости, страху и жељама.
Плес изражава оно неухватљиво, а ипак открива душевно стање особе и
Открива ћуд и карактер људи.
Попут многих светских култура, тајвански урођеници плешу у кругу.
Њихови преци су веровали да се зло може спречити да продре у круг.
С руком у руци, удружују своје снаге и крећу се у истом ритму.
Плес спаја људе.
И, плес се дешава у трену нестајања.
Покрети ишчезавају чим се појаве.
Плес постоји само у том пролазном трену.
То је драгоцено. То је метафора самог живота.
У овом дигиталном добу, слике и покрети попримају милионе облика.
Они су очаравајући.
Међутим, никад не могу заменити плес, јер слике не дишу.
Плес је слављење живота.
Хајде, искључите телевизоре, искључите компјутере и дођите да плешете.
Изразите се кроз тај божанствени и величанствени инструмент, кроз своје тело.
Дођите да плешете и удружите се са другима кроз таласе ритма.
Уграбите тај драгоцени и пролазни тренутак.
Дођите и прославите живот плесом.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

СРПСКА ПОСЛАНИЦА ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ИГРЕ 2013

Поводом међународног Дана игре, Удружење балетских уметника Србије сваке године шаље поруку еминентног уметника из области плесног стваралаштва. На овај начин, Удружење балетских уметника Србије жели да допринесе афирмацији домаћег плесног стваралаштва, а уједно и да подсети на то да се ове, 2013. године, навршава деведесет година постојања Београдског балета. Наиме, 19. марта 1923. године изведен је балет "Шехерезада" Николаја Римски-Корсакова, прва балетска премијера Балета Народног позоришта у Београду, чијем је остварењу пресудно допринела руска примабалерина Јелена Пољакова. Њеним залагањем и непролазношћу њеног уметничког дела, утрт је пут развоју свега онога што се, од периода измедју два светска рата, па све до данашњих дана, назива балетском уметношћу у Србији.
Ауторка овогодишње поруке посвећене међународном Дану игре, који се традиционално, сваке године обележава 29. априла, јесте Соња Лапатанов, балерина, кореограф, професорка балета, председница Удружења балетских уметника Србије, у периоду од 2004-2012. године и добитница Посебног признања за врхунски допринос националној култури Републике Србије.
Српска посланица 2013. године гласи:
"Игра је језик који нам је урођен и који дрема у свакоме од нас. Сваки појединац може да је пробуди у себи и тако је искуси, као начин изражавања властитим телом, на себи својствен начин, а да га, при томе, свако људско биће разуме."