Вести

Повратак оперских представа на сцену Народног позоришта: изведене сцене из опера „Аида“, „Кармен“, „Боеми“ и „Трубадур“

8 мај 2021

У сценама  из опера „Аида“, „Кармен“, „Боеми“ и „Трубадур“ под симболичним називом „NESSUN DORMA... SUONA LA MUSICA DIVINA“ (НИКО НЕ СПАВА...СВИРА БОЖАНСКА МУЗИКА), изведеним 8. маја на Великој сцени наступио је ансамбл Опере Народног позоришта у Београду.

Овај оперски догађај уз учешће солиста, Оркестра и Хора Опере, под диригентском управом Дејана Савића и у режији Иване Драгутиновић Маричић, представио је сегменте из поменутих опера.

После Вердијеве „Травијате“, која је изведена  22. априла као прва оперска представа у целини са целокупним солистичким ансамблом, Хором и 17 чланова Оркестра, након паузе од 14. месеци настале услед избијања пандемије корона вируса, ансамбл Опере Народног позоришта наставља да се прилагођава актуелној ситуацији у складу са мерама које прописује Кризни штаб.

На овај  начин наши уметници настоје и истрајавају у намери да својој верној публици врате представе које су саставни део актуелног репертоара Опере.

Програм је био конципиран тако да се у складу са епидемиолошком ситуацијом и уз поштовање правила изведу сегменти из опера, односно читаве  сцене са костимираним солистима, члановима Хора и Оркестром на сцени.

Из Пучинијевих „Боема“ Душан Плазинић и Александра Стаменковић извели су сцену из првог чина, а из Бизеове „Кармен“, приказан је трећи чин, са Александром Ангелов, Иванком Раковић Крстоношић, Иваном Живадиновић и Невеном Бриџен.

У наставку догађаја, из Вердијеве „Аиде“, изведен је други и трећи чин, уз учешће Ане Рупчић, Александра Стаматовића и Наташе Јовић Тривић, док је само финале програма било резервисано за сцене из првог и другог чина опере „Трубадур“ Ђузепеа Вердија где су наступили Јасмина Трумбеташ Петровић, Драгутин Матић, Душан Плазинић, Ненад Јаковљевић и Исидора Стевановић.

Програми у Народном позоришту, уз ограничен број места за публику, одржавају се уз поштовање свих мера заштите које прописује Kризни штаб у вези са епидемијом вируса корона.