Вести

ПОЗОРИШТЕ ИЗ ВРАЊА ГОСТОВАЛО СА „СТАРИМ ДАНИМА“ БОРЕ СТАНКОВИЋА

9 мај 2012

Позориште „Бора Станковић“ из Врања гостовало је у четвртак 10. маја на Сцени „Раша Плаовић“ са драмом Борисава Станковића „Стари дани“ у режији Небојше Дугалића.

- Свет Бориних “Старих дана” је свет жалобних судбина у коме земни пролазници о својим животима могу да кажу само то ''да је тако било'', не знајући ни зашто ни чему, ни како то да нико од њих није стигао на место своје чежње, чак и онда кад му ништа није пречило пут. И нико никоме није стигао на време – изјавио је поводом овог гостовања познати глумац.
Према његовим речима, “усуд тог нестизања одређен је од стране свега околног што условљава човекову судбину, али и из унутрашње немогућности да било које досегнуто место препозна као своје трајно станиште”.
- Свако је у “Старим данима” раскорачен и распет у три времена. У ономе што је био, што јесте, и што би да буде, и ни у једном времену не налази себи ослонца. То је свет у коме човек сваки свој корак издржава са свешћу да је његов жуђени циљ немогућ”, оценио је Дугалић који се све чешће појављује и као редитељ.
Велики глумачки ансамбл, као гост, предводио је популарни београдски глумац Љубомир Бандовић, а у подели су били и Драган Марјановић, Драган Станковић, Кристина Јањић, Ненад Недељковић, Бојан Јовановић, Тамара Стошић, Драган Живковић, Марко Петричевић, Нинослав Трајковић, Саша Стојковић, Радмила Ђорђевић, Весна Продановић, Милена Мирковић, Данило Михајловић, Милица Младеновић, Немања Поповић и Теодора Ђедовић.
Премијера “Старих дана”, насталих по мотивима збирке приповедака Борисава Станковића, одржана је у Врању на Фестивалу “Борини позоришни дани” 22. октобра 2010. године.
Извођење представе на Сцени „Раша Плаовић“ снимила је Радио-телевизија Србије за потребе свог културно-уметничког програма.
М.Б.