Вести

ПРЕДСЕДНИШТВО УДУС - а УСТУПИЛО МУЗЕЈУ НЕКОЛИКО ПРЕДМЕТА ИЗ СВОГ ВЛАСНИШТА

4 фебруар 2011

Удружење драмских уметника Србије (УДУС) уступило је Музеју Народног позоришта у Београду неколико предмета из свог власништва који су некад припадали Мати Милошевићу, Невенки Урбановој и Радомиру Раши Плаовићу.

На церемонији одржаној у музеју у петак 4. фебруара, записник о примопредаји и уговор о уступању предмета на коришћење потписали су председница УДУС – а Љиљана Ђурић и управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић.
Међу експонатима, у оквиру сталне поставке, изложени су Милошевићев златни „Добричин прстен“, пар црних сатенских рукавица Урбанове, Плаовићева четка за шминку, приватна муштикла, табакера, бројаница из представе „Коштана“, лула из драме „Глембајеви“ и муштикла из Каира коју му је поклонио Мирослав Чангаловић.
Одлука да предмети буду на располагању музеју, али да остану у трајном власништву удружења, донета је једногласно на седници УДУС – а, одржаној 23. јануара.
Захваљујући се госпођи Ђурић и УДУС – у на том чину, Ђуровић је обећао да ће сви предмети троје великих уметника који су били везани за Национални театар „бити брижно чувани“. Он је напоменуо да се тренутно ради на формирању збирке експоната и истакао да музеј дневно обиђе око 150 посетилаца што је, како је оценио, импозантна цифра.
- Ова кућа и овај музеј отворени су за све сродне музеје и за све оне институције које на било који начин имају везу са Народним позориштем. Ја сам уверен да ћемо у блиској будућности, како смо се већ договарали госпођа Ђурић и ја, имати и једну заједничку изложбу у делу музеја који је предвиђен за тематске изложбе. Верујем да се та сарадња неће завршити на томе, јер ћемо ускоро у музеју имати и промоцију једне значајне књиге - најавио је Ђуровић и изразио наду да ће Народно позориште и удружење „у будућности имати и заједничке издавачке подухвате“.
Напомињући да су сво троје уметника, чији су предмети уступљени музеју, били чланови некадашњег Удружења глумаца Краљевине Југославије, а чији је наследник УДУС, Љиљана Ђурић је казала да је „ово био један потпуно нормалан чин“.
- Удружење ће наставити и убудуће да све оно што је везано, не само за глумце, него и за редитеље, покушати да очува и да сачува за будућност – додала је она.
Подсећајући да се Музеј Народног позоришта, који је од отварања 22. новембра прошле године посетило неколико хиљада људи, пре свега бави људима, а не предметима, кустоскиња Зорица Јанковић је указала да је „целокупна тежња и приступ ове значајне културне установе да публику наведе на размишљање и да нам се посетилац врати“.
М.Б.