Вести

ПРЕДСТАВА „ДАМА С КАМЕЛИЈАМА“ ИЗВЕДЕНА С ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ У ОСИЈЕЧКОМ ХНК-а

3 октобар 2016

Ансамбл Драме Народног позоришта у Београду гостовао је веома успешно у Хрватском народном казалишту у Осијеку са представом "Дама с камелијама", по роману Александра Диме Сина, у режији Југа Радивојевића.
Комад је изведен 28. септембра, у оквиру последње вечери „Рујанског казалишног клика“, а публика у препуној сали испратила је скоро десетоминутним овацијама комплетну глумачку екипу у којој су били Марија Вицковић (Маргарита Готје), Милош Биковић (Арман Дивал), Небојша Дугалић (Жорж Дивал), Стела Ћетковић (Приданс), Калина Ковачевић (Нанин), Димитрије Илић (Варвиљ), Александар Ђурица (Гастон Рије), Слободан Бештић (Гроф де Жире), Милена Ђорђевић (Нишета), Лепомир Ивковић (Густав) и Бојана Стефановић (Олимпија).
У свом осврту, новинар „Гласа Славоније“ подсећа да је ово „сасвим сигурно једна од најтужнијих драма деветнаестога стољећа, према којој је написан и либрето познате Вердијеве опере Травиата“ и оцењује да „из сјајне ауторске екипе која је створила и породила незаборавну представу свакако ваља издвојити Корнелија Ковача, који потписује глазбу, сценографа Бориса Максимовића и костимографкињу Бојану Никитовић“.
Током боравка нашег ансамбла у Осијеку, договорено је да ХНК гостује у Народном позоришту у Београду, у марту 2017. године, са представом “Unterstadt”, према истоименом роману Иване Шојат-Кучи, у режији Златка Свибена.
“Дама с камелијама” одиграна је у оквиру договора о сарадњи између две Куће чија је реализација започела пролетос када су првакиња Опере Јасмина Трумбеташ Петровић и диригент Дејан Савић наступили у продукцији Пучинијеве „Тоске“ у режији Озрена Прохића.
М.Б.