Вести

ПРЕДСТАВА „ДЕРВИШ И СМРТ” ИЗВЕДЕНА ЈУБИЛАРНИ СТОТИ ПУТ

3 јун 2015

Представа „Дервиш и смрт“, према истоименом роману Меше Селимовића, по драматизацији Борислава Михајловића Михиза, у адаптацији и режији Егона Савина, одиграна је јубиларни стоти пут, у среду 3. јуна.
За разлику од романа, у којем се радња дешава током периода османлијске владавине, у овој представи, премијерно изведеној на Великој сцени 27. децембра 2008. године, одвија се у много ближој прошлости.
Реч је о педесетим годинама прошлог века, односно о времену када је ухапшен и стрељан Мешин брат Шефкија Селимовић због намештаја који је узео из „заплењене непријатељске имовине“ како би опремио свој стан који је у току рата потпуно опљачкан. Управо та његова бесмислена смрт послужила је Меши Селимовићу као лајтмотив да напише причу о братској оданости и човековој илузији да је религијском догмом, у свету са репресивим механизмом власти, могуће одбранити истину.
Измештањем радње у не тако далеку прошлост, Савин је поставио једну ангажовану, политичку представу која оштрим тоном прича о послератном периоду Брозове Југославије у којој су, као централне фигуре, битисали разни „партијски другови“ који су, захваљујући својој тренутној моћи, били у ситуацији да олако одлучују о животима појединца...
У премијерној подели били су Никола Ристановски (Ахмед Нурудин), Ненад Стојменовић (Мула Јусуф), Александар Ђурица (Бегунац-непознати), Љубомир Бандовић (Хасан Џелебџија), Наташа Нинковић (Кадиница), Борис Пинговић (Муселим), Зоран Ћосић (Ухода), Слободан Бештић (Кадија), Марко Николић (Хаџи Синанудин), Небојша Кундачина (Тамничар), Танасије Узуновић (Кара Заим), Дарко Томовић (Миралај Осман Бег), Миодраг Кривокапић (Секретар), Марко Јанкетић (Младић), Игор Илић (Дервиш) и Жељко Гроздановић (Дервиш).
У међувремену, у представи трајно или повремено играју и Бојан Кривокапић, Бранко Јеринић, Александар Срећковић, Ивана Шћепановић, Душан Милосављевић, Милош Маријан...
У претходних седам и по година, „Дервиш и смрт“ је на матичној сцени и бројним гостовањима у земљи и иностранству (Пожаревац, Крагујевац, Нови Сад, Ужице, Зеница, Марибор, Копар, Ријека, Пула, Подгорица, Скопље, Будимпешта, Беч...) видело више од 36.500 гледалаца.
Осим публике, речи хвале за ову драму којој су припала разна признања (Најбоља представа на Јоаким фесту, најбоља представу у целини на VIII Фестивалу босанскохерцеговачке драме, најбоља представа на Фестивалу “Театар у једном дејству”…) нису штедели ни критичари.
Жељко Јовановић је, између осталог, оценио да је ово представа “која ће ући у анале нашег театра по својој прецизности, редитељској инвентивности и глумачким креацијама, као што је улога Ахмеда Нурудина, Николе Ристановског”, док његов колега Владимир Стаменковић сматра да је „Дервиш и смрт“ изванредан комад у којем су „све компоненте – глума, сценографија, осветлење, музика – плодотворно усаглашене”.
На јубиларном 100 извођењу у подели су били Никола Ристановски (Ахмед Нурудин), Ненад Стојменовић (Мула Јусуф), Александар Ђурица (Бегунац-непознати), Наташа Нинковић (Кадиница), Љубомир Бандовић (Хасан Џелебџија), Борис Пинговић (Муселим), Зоран Ћосић (Ухода), Слободан Бештић (Кадија), Марко Николић (Хаџи Синанудин), Небојша Кундачина (Тамничар), Танасије Узуновић (Кара Заим), Дарко Томовић (Миралај Осман Бег), Бојан Кривокапић (Секретар), Марко Јанкетић (Младић), Милош Лаловић (Дервиш), Душан Милосављевић (Дервиш – балетски играч), Александaр Вукић, Славен Радовановић и Милош Обреновић (Дервиши) и Милан Шавија и Милош Дмитровић (Стражари).
М.Б.

Више о представи можете погледати ОВДЕ