Вести

ПРЕДСТАВА „ХЕНРИ ШЕСТИ“ ИЗВЕДЕНА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 400. ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ ВИЛИЈАМА ШЕКСПИРА

23 април 2016

Поводом обележавања 400. годишњице смрти славног енглеског песника и драмског писца Вилијама Шекспира (26.04. 1564. - 23.04. 1616.), у суботу 23. априла на Великој сцени изведен је његов комад „Хенри Шести“, у адаптацији и режији Никите Миливојевића.
У овој трагикомедији са елементима гротеске, насловну улогу тумачи Хаџи Ненад Маричић, а у великом ансамблу су и Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Танасије Узуновић (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Ричард Плантаџенет), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Милош Војновић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Лорд Талбот), Дејан Карлечик (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит) и Јелена Ђулвезан (Јована од Арка).
У представи, која је премијерно изведена 11. маја 2012. године у чувеном Глоб театру у Лондону, у оквиру "Културне олимпијаде", суделују и музичари Бора Дугић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Илија Павловић (хармоника).
„Хенри Шести“ је урађен у копродукцији са Фондом „Лаза Костић" и Глоб театром.
Иначе, 400. годишњица смрти Вилијама Шекспира, који се сматра највећим писцем енглеског говорног подручја и драматургом светског гласа, обележава се бројним манифестацијама у Великој Британији, али и широм света.
Опус Шекспирових дела која су сачувана до данас састоји се од 38 позоришних комада, 154 сонета, две дуге наративне и неколико дугих поема.
Његови позоришни комади су преведени на многе светске језике и приказују су свуда у свету више него било који други.
Преминуо је у свом родном граду Стратфорду на Ејвону 23. априла 1616. године.
М.Б.