Вести

Представа „Кабул", у извођењу Душанке Стојановић Глид, 29. септембра (20,30) на Сцени „Раша Плаовић", уместо у „Радионици"

27 септембар 2021

Представа „Кабул“, по тексту Тонија Кушнера, у режији Жељка Ђукића, са Душанком Стојановић Глид у улози Кућевне, која је 29. септембра (20,30) требало да буде изведена на Сцени „Радионица", биће одиграна исте вечери и у истом термину на Сцени „Раша Плаовић". 

Ова драма је, у ствари, први чин представе „Код куће / Кабул" у којој се главна јунакиња Кућевна обраћа публици причајући причу о себи, али и друштву око ње.

Свој монолог започиње читањем одломка из застарелог туристичког водича за град Кабул и уводи гледаоце у један од три тематска круга кроз које провлачи своју причу...

Кушнеров комад „Код куће/Кабул", који говори о животу под терором Талибана и о улози Запада у стварању тог режима, премијерно је изведен 29. октобра 2009. године на Сцени „Раша Плаовић", а на репертоару је био неколико сезона.

У представи су играли и Нела Михаиловић, Хана Селимовић, Слободан Бештић, Ненад Стојменовић, Михаило Лађевац, Дарко Томовић, Небојша Кундачина, Стефан Бузуровић, Гордана Цветковић, Анђелка Тадић, Нионела Тарић и Александар Анђелковић. 

За улогу Кућевне, првакиња Драме Народног позоришта Душанка Стојановић Глид, добила је 2010. године престижну Награду „Милош Жутић” за најбоље глумачко остварење у професионалним позориштима.