Вести

Премијера балета „Микеланђело“ 20. маја, раније купљене улазнице могу да се замене или врате на благајни Народног позоришта

11 мај 2021

Поштована публико, премијера балета „Микеланђело“, у кореографији и режији госта из Словачке Марија Радачовског, биће одржана 20. маја на Великој сцени, а раније купљене улазнице за тај датум, (планирана прва реприза) можете да замените или вратите на благајни Народног позоришта.

Радачовски је у представи спојио класичну музику и покрет неокласичног стила како би представио живот и дело великог ренесансног уметника, кога тумачи Дејан Kоларов.

Ученик славног Јиржија Kилијана, Радачовски сматра да је Микеланђело фантастична и универзална, светска тема.

„Овом представом желим да они који не знају за Микеланђела стекну прва сазнања о њему и да га заволе, а да за публику која га познаје расветлим извесне моменте, чињенице из живота које су га инспирисале и довеле до креације одређеног дела попут Сикстинске капеле, Пиете или Давида”, каже Радачовски, наводећи да га је Микеланђело одувек занимао, али „посебно сада, када живимо у ово лудо време, има још више смисла да се бавимо његовом апсолутном посвећеношћу уметности”.

„Микеланђело је својим стваралаштвом дотакао универзум и показао колико су култура и креативност важни, колико људско постојање без њих нема смисла”, истиче Радачовски.

Према његовим речима, и данас постоје изразито надарени људи, али не обраћамо довољно пажњу на њих, јер потенцирамо материјалистичку визију света и заборављамо ко смо ми у нашој суштини. 

„Микеланђелове креације представљају највиши домет људског уметничког достигнућа, а управо је сада тренутак да нас подсете како ћемо само уз напоран рад, посвећеност, визију и снажан дух стићи до циља”, каже Радачовски.

Насловну улогу у алтернацији ће играти и Никола Бианко и Милош Живановић. Микеланђелова мајка биће, такође у алтернацији, Ивана Савић Јаћић, Тијана Шебез и Олга Олћан. Љубавнике играју Бранко Сарић, Милош Живановић и Самуел Гест, а Другарицу Дејана Златановски, Теодора Спасић, Маја Стојаков и Милена Огризовић. Ту су и ликови Белог анђела, Црног анђела и Микеланђеловог оца. Солисти су и Љиљана Велимиров, Сања Нинковић, Хосе Иглесиас и Антонио Бибо, а у представи учествује цео ансамбл балета НП.

Сценографију и дизајн светла креирао је гост из Словачке Марек Холи, а костиме Kатарина Грчић Николић.

У представи се користе познате композиције ренесансних аутора, затим Баха, Вивалдија, Хендла...

Прва реприза биће одржана 1. јуна.