Вести

ПРЕМИЈЕРА БАЛЕТА „SONGS“ У ОКВИРУ ПРЕДСТАВЕ „TRIPLE BILL” 25. ЈАНУАРА

21 јануар 2011

Једночини балет „Songs”, у кореографији Маура Бигонцетија, на музику Хенрија Парсела са Ашхен Атаљанц у главној улози биће премијерно изведен у оквиру представе „Triple bill” 25. јануара на Великој сцени Народног позоришта, најавила је директорка маркетинга Љиљана Лазић Михајловић.

На конференцији за новинаре, одржаној у петак 21. јануара у Музеју Народног позоришта, она је казала да ће поред Ашхен која се после вишегодишње паузе враћа на сцену Народног позоришта, наступити и солисти Милан Рус и Дејан Коларов.
Лазић Михајловић је напоменула да је реч о представи која је због статуса догађаја од посебног значаја за развој и за унапређење културе, урађена под покровитељством Министарства културе Републике Србије
Помоћник директора Балета Милош Дујаковић рекао је да се ексклузивност овог догађаја, поред повратка Ашхен Атаљанц, огледа и у чињеници да је Народно позориште добило права да уврсти у свој репертоар Бигонцетијев балет „Songs” који још увек изводи реномирана италијанска компанија „Aterballetto”. Према његовим речима, Балет Националног театра је једина компанија у ширем региону која данас, на велико задовољство поштовалаца савременог плеса, изводи дела три велика кореографа. У питању су, поред „Songsa“, балети „Step Lightly” у кореографији Пола Лајтфута и “Šest plesova“ Јиржија Килијана који ће бити одиграни исте вечери.
Управник Народног позоришта Божидар Ђуровић истакао је да Кућа од ове представе очекује велики успех и нагласио да му је посебно драго што на конференцији седи између две звезде – актуелног директора Балета Константина Костјукова и Ашхен Атаљанц који су 1991. године у Јапану освојили награду за најбољи балетски пар на свету.
- Време пролази, ми се мењамо, најбољи опстају... Пожелео бих Ашхен добродошлицу у њено Народно позориште и очекујем да ће и са овом представом поновити бриљантан успех као и онда када је први пут стала на сцену своје некадашње матичне куће - додао је он.
Костјуков је оценио да је веома значајно што је на репертоар Народног позоришта уврштена изузетна представа једног тако значајног кореографа као што је Бигонцети.
Он је нагласио да Милан Рус и Дејан Коларов, заједно са Ашхен, „чине диван спој играча на нашој сцени“.   
Асистент кореографа Маша Додел подсетила је да је „Songs“ први пут постављен пре 15. година и указала да је он због „своје лепоте и актуелности“ још увек на редовном репертоару „Aterballetta”. Она је напоменула и да је током проба са нашим уметницима стекла „дивно искуство“.
Ашхен је рекла да је „Songs“ и њој, као и Маши, најлепше дело које је направио Бигонцети и напоменула да је годинама желела да га игра „због кореографије, музике и целе атмосфере“.
Рус и Коларов су додали да им је сарадња са Ашхен и Машом представљала „велико задовољство и част“.
У сензуалној и рафинираној игри троје играча у балету „Songs“, Бигонцети се окреће једном од својих омиљених композитора Хенрију Парселу, тако блиском његовом сопственом сензибилитету. Парсел, јединствени геније и мајстор изражавања људских страсти, савременим језиком и темама ванвременског карактера компонује „Песме“, по којима је названа и ова кореографија.
До краја сезоне, представа ће бити на репертоару 27. јануара, 17. фебруара, 30. марта, 19. априла и 14. јуна.
М.Б.