Вести

ПРЕМИЈЕРА ЈЕДНОЧИНОГ БАЛЕТА „SONGS“ 25. ЈАНУАРА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

28 децембар 2010

Једночини балет „Songs“, у кореографији Маура Бигонзетија, са Ашхен Атаљанц у главној улози, која се поново враћа у Народно позориште, биће премијерно изведен у оквиру представе „Triple bill“ 25. јануара на Великој сцени, најављено је на конференцији за штампу у Министарству културе које ће и финансијски подржати тај пројекат.

Министар Небојша Брадић образложио је да је министарство донело одлуку о додели средстава Народном позоришту због тога што је у питању реализација програма од посебног значаја за развој и унапређење културе.
- Ашхен Атаљанц је велико име, она није само звезда београдског балета, него и шире и због тога смо веома срећни што можемо да подржимо један овако изузетан пројекат који је она осмислила заједно са својим сарадником и пријатељем Мауром Бигонзетијем, једним од најзначајнијих светских кореографа – напоменуо је Брадић на конференцији одржаној у уторак 28. децембра
Он је подсетио и на њену људску величину када је одлучила да током НАТО агресије на Србију 1999. године допутује из Берлина у Београд и на Великој сцени Народног позоришта наступи у балету „Самсон и Далила“.
- То је био чин посебне племенитости и професионалне и људске пожртованости – оценио је министар културе.
Управник Народног позоришта Божидар Ђуровић казао је да га веома радује чињеница што се Ашхен поново враћа у своју кућу у којој је, док је била њен члан од 1989. до 1996. године, „одиграла готово све улоге из класичног репертоара и добила сва признања која Национални театар може да додели“.
Он јој је пожелео успешан повратак и позвао је да, кад одлучи да заврши каријеру, то учини управо на Великој сцени Народног позоришта на којој је и започела своју блиставу балетску каријеру.
Ђуровић се захвалио Министарству културе и министру Брадићу што су одлучили да финансијски подрже један овако, како је рекао, значајан културни догађај.
Ашхен је истакла да је веома срећна и узбуђена што ће после дуже паузе поново наступати у Народном позоришту, као и да се посебно радује чињеници што представу спрема са својим омиљеним кореографом Бигонзетијем са којим је годинама успешно сарађивала у славној италијанској трупи „Атербалето“.
М.Б.