Вести

Премијера „Магбета“ на Великој сцени Народног позоришта у Београду

18 новембар 2022

Чувена Шекспирова трагедија „Магбет“, у режији Јагоша Марковића, биће премијерно изведена 22. и 23. новембра од 19,30 часова на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Марковић, један од наших најпризнатијих редитеља, сматра да је ово комад који говори о нашем властољубљу, о пустој вољи за моћ, најједноставније речено о злу и добру у нама, не ван нас.

„Све је у нама то, свима нама. Зато је тај комад толико опстао вековима, јер доноси катарзу и прочишћење, и саме нас чисти кроз страх и сажаљење од свега тога”, каже Јагош Марковић.

„Kако играти  трагедију Магбетову данас? Kо је он и ко је његова леди? Пре свега су, као и сви ми, људска бића. Он и Она. Она и Он. И непроменљивост природе људске, овоземаљске. И разулареност ума људског. И помамљеност воље људске”, истиче драматург на представи и уметнички директор Драме Молина Удовички Фотез.

Главне улоге поверене су великим именима српског глумишта, првацима Драме Народног позоришта - Небојши Дугалићу (Магбет) и Наташи Нинковић (Леди Магбет).

У ансамблу су и Александар Срећковић (Банко), Радмила Живковић, Александра Николић, Ивана Шћепановић (Вештице), Бранислав Лечић (Данкан), Вучић Перовић (Малком), Петар Стругар (Ленокс), Данило Лончаревић (Рос), Јован Јовановић (Макдаф), Огњен Малушић (Доналбејн), Немања Стаматовић (Дворски часник), Богдан Богдановић (Други убица), Драган Секулић (Слуга), Милош Живановић (Кардинал) и Томислав Радосављевић (Војвода/Гробар).

Редитељ Марковић направио је и избор музике, сценографију је осмислио Матија Вучићевић, костиме је креирала Лана Цвијановић, дизајн звука урадио је Владимир Петричевић, док је за сценски говор била задужена Љиљана Мркић Поповић.

Прва реприза заказана је за 11. децембар, а потом следе извођења 12. и 30. децембра.

Галерија