Вести

ПРЕМИЈЕРА МОЦАРТОВЕ ЈЕДНОЧИНЕ ОПЕРЕ „БАСТИЈЕН И БАСТИЈЕНА“ 15. МАЈА (12,00) НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

7 мај 2016

Опера Волфганга Амадеуса Моцарта „Бастијен и Бастијена“, намењена деци до 12 година, биће премијерно изведена у недељу 15. маја, у матине термину (12,00), на Сцени „Раша Плаовић“.
У овој једночиној комичној опери, под диригентском управом Стефана Зекића, насловне улоге певаће Софија Пижурица и Слободан Живковић, а ролу Коласа - Страхиња Ђокић.
Редитељка Ана Григоровић, у изјави за сајт Народног позоришта, објашњава да је представа урађена у оквиру пројекта дирекције Опере Народног позоришта у Београду „Опера у школе“ који има за циљ да „кроз едукацију деце о опери и продукцију кратких опера тематски намењених за децу и младе школског узраста, створи нову публику“.
-„Бастијен и Бастијена“ је прва у низу од три планиране продукције опера једночинки. Како је Моцарт ову оперу писао са 12 година, њен заплет је неодољиво дечији, а у нашем извођењу је осавремењивањем додатно приближен данашњим клинцима. Радња се дешава у уснулој шуми коју посећује господин Колас, чаробњак модерног доба. Он плете заплет љубавне свађе Бастијена и Бастијене, дајући им по један мобилни телефон... – открива млада и талентована редитељка.
Сценограф је Јасна Сарамандић, а костимограф Катарина Грчић Николић.
М.Б.