Вести

ПРЕМИЈЕРА ОПЕРЕ СВЕТИСЛАВА БОЖИЋА “МЕЛАНХОЛИЧНИ СНОВИ ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА” 28. ФЕБРУАРА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

20 јануар 2015

Опера Светислава Божића “Меланхолични снови грофа Саве Владиславића”, под диригентском управом Ђорђа Павловића, у режији Александра Николића и кореографији Александра Илића, биће премијерно изведена у суботу 28. фебруара (19,30) на Великој сцени.
У подели су Иван Томашев (Сава Владиславић), Марко Калајановић (Никола Тесла), Сања Керкез (Елен, Муза, Бела голубица), Јадранка Јовановић (Владарка, Анђео искушења), Ненад Чича (Владар, Млади Тесла), Игор Матвејев (Меанџић), Слободан Живковић (Буде)...
У представи учествује Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.
Радња либрета заснована је на животу грофа Саве Владиславића - Рагузинског (1668 — 1738), који је био руски дипломата српског порекла на двору руског цара Петра Великог и Катарине I.
Колико је Петар Велики имао поверења у њега, говори и податак да му је дао да разграничи Русију и Кину.
Такође, једна од занимљивијих ствари у Савиној биографији је и та да је прва православна црква подигнута у Кини његових руку дело.
Владиславић је био један од најугледнијих и најбогатијих људи свог времена у Русији и оснивач руске обавештајне службе.
У изјави за сајт Народног позоришта, редитељ Николић каже да диригент Павловић, кореограф Илић и он „кроз меланхоличне снове овог великог човека, а вођени композиторовом идејом, причају причу о успонима и падовима једног народа, његовом хероизму и заједништву, али и манама и самообманама".
- Генијални људи као што је то био гроф Сава су способни, да као пророци, сагледају и прошлост и будућност у својим сновиђењима – оценио је Николић.
Сценограф је Борис Максимовић, костимограф Катарина Грчић, док је за видео продукцију задужен Петар Антоновић.
Светислав Божић је редовни професор Факултета музичке уметности Универзитета у Београду и несумњиво један од најзначајнијих српских композитора.
Аутор је више од 200 композиција различитих жанрова од солистичких, камерних, хорских, оркестарских до вокално-инструменталних.
М.Б.

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 26. ФЕБРУАРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА
Опера Светислава Божића "Меланхолични снови грофа Саве Владиславића", инспирисана делима Милоша Црњанског, Јована Дучића, Момчила Настасијевића и Дејана Медаковића, биће изведена у Народном позоришту у Београду у суботу 28. фебруара.
В.д. управника Народног позоришта Дејан Савић рекао је на конференцији за новинаре да је за веома кратко време на сцену постављена домаћа опера за коју се нада да ће се дуго изводити и гостовати у позориштима региона.
"Верујем да ће и ова представа бити увршћена међу оне за које планирамо гостовања у операма у Осијеку, Загребу, Скопљу, Темишвару. Те куће заинтересоване су за репертоар који није уобичајен", рекао је Савић.
Додао је да позоришта у региону траже наслове које немају на својим матичним сценама, а Народно позориште у Београду на репертоару има више од 30 наслова који представљају огроман капитал.
Према његовим речима Народно позориште је дужно да прикаже публици што више опера домаћих аутора и то ће постати пракса, јер, како је рекао, половина од око 100 оперских дела домаћих композитора није никада постављена на сцену.
Редитељ опере "Меланхолични снови грофа Саве Владиславића" Александар Николић рекао је да се опера у протеклим деценијама задржала на мелодрамском нивоу, иако је од настанка била моћан медиј који је настао као социјални, политички или друштвени бунт.
Композитор Светислав Божић је поздравио велико ангажовање уметника који су његову причу уздигли до, како је рекао, широких димензија.
"Надам се да ће они који дођу на представу, имати у чему да уживају, да сад не бисмо хвалили коња којег нисмо озбиљно јахали у правој трци, али се надамо да је квалиттетан", рекао је Божић.
У опери се по речима аутора преплићу секуларни и сакрални мотиви, меланхолија и уздржана радост.
Поред Оркестра и Балета Народног позоришта наступиће и Хор који је озбиљно ангажован - хор представља глас народа кроз разне епохе.