Вести

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "ДАМА С КАМЕЛИЈАМА" 1. ОКТОБРА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ У ЧАСТ МИРЕ СТУПИЦЕ

5 јун 2013

Представа "Дама с камелијама", по роману Александра Диме Сина, у режији Југа Радивојевића, биће премијерно изведена 1. октобра на Великој сцени, у част некадашње првакиње Националног театра и најбоље глумице 20. века Мире Ступице.

У подели су Марија Вицковић (Маргарита Готје), Милош Биковић к.г. (Арман Дивал), Небојша Дугалић (Жорж Дивал), Стела Ћетковић (Приданс), Калина Ковачевић (Нанин), Димитрије Илић (Варвиљ), Александар Ђурица (Гастон Рије), Слободан Бештић (Гроф де Жире), Милена Ђорђевић (Нишета), Лепомир Ивковић (Густав) и Бојана Стефановић (Олимпија).
Аутор адаптације је Жељко Хубач, а драматург Спасоје Ж. Миловановић.
У сарадничкој екипи су и Борис Максимовић (сценограф), Бојана Никитовић (костимограф), Корнелије Ковач (композитор), Дијана Диклић (аутор сценског говора), Игор Дамњановић (аутор сценског покрета), Даниела Тодоровић (асистенет редитеља), Стефан Савковић (асистент костимографа), Барбара Толевска (организатор), Милош Обреновић (инспицијент) и Сандра Тодић (суфлер).
М.Б.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 27.09. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Поводом премијере представе "Дама с камелијама", по роману Александра Диме Сина, у режији Југа Радивојевића, која је заказана за уторак 1. октобар на Великој сцени, у Музеју Народног позоришта одржана је конференција за новинаре.
В.д. директора Драме Спасоје Ж Миловановић рекао је да му је веома драго што се, скоро, после пола века, овај сјајан комад, поново враћа на сцену Националног театра.
Он је изразио уверење да ће Радивојевићева поставка "бити позоришни хит" и демантовао написе у појединим медијима да представа кошта три милиона евра.
- Не. Она не кошта три милиона евра, него три милиона динара, али изгледа као да кошта три милионе евра - казао је Миловановић.
Он је објаснио да се одлучио да овај комад уврсти у репертоар Народног позоришта зато што је мелодрама, као жанр, постала скрајнута, али и због тога што нас Димина прича "уводи у једну нову еру драмске литературе".
- Ово је социолошка прича, прича о друштву из перспективе љубави. Зашто из перспективе љубави? Зато што је мотив љубави увек покретачки мотив у било којој литератури, јер је љубав или забрањена или дозвољена. Најчешће је, некако, забрањена и кроз њу се преламају сви остали мотиви који чине део једног друштва - додао је Миловановић.
Радивојевић је нагласио да ова представа, пре свега, подсећа да смо "често у прилици да у животу бирамо између љубави и мржње, између поштења и непоштења, истине и лажи, између вере и невере..."
- Ова представа је веома важна зато што покреће нека суштинска питања на која би, свако појединачно, требало да пронађе одговор и разлог зашто у животу нешто ради на овај или онај начин - рекао је Радивојевић и нагласио да је током проба, заједно са члановима уметничке и сарадничке екипе "чинио све да останемо у духу наслова и жанра".
Он је посебно похвалио тумаче главних рола - Марију Вицковић и Милоша Биковића истакавши да су "направили улоге због којих овај комад има смисла да се нађе на репертоару".
Вицковић је казала да је веома срећна што јој се указала прилика да се после десет година поново нађе на Великој сцени на којој је последњи пут играла као Гема Боић, у "Невјести од вјетра" Слободана Шнајдера.
Она је истакла да је било велико задовољство радити са тако дивном екипом сарадника од којих је, посебно издвојила, свог директног партнера Биковића и костимографкињу Бојану Никитовић која је, како је рекла, направила холивудске костиме.
Такође, изразила је и одушевљење према "предивној музици" Корнелија Ковача и "грандиозној сценографији" Бориса Максимовића.
Говорећи о актуелности овог комада, глумица је казала да ова прича "нуди нешто што је неопходно људима, јер су се сви толико отуђили и сви смо толико постали фригидни".
- Таква љубав, таква топлина и емоција коју носи ова прича, је нешто што нам је неоподно. Мислим да је ово представа због које ће људи поново пожелети да дођу у позориште - рекла је Марија Вицковић.
Биковић се захвалио Радивојевићу што му је поверио једну овако значајну улогу и истакао да овај комад стиже у право време на репертоар јер живимо у времену "када се веома мало говори о љубави".
- Ми стално говоримо о тим неким старим вредностима којима би требало да се вратимо... Мислим, да ова представа управо говори које су то вредности и како су људи живели по тим вредностима. Зато мислим да је ова представа важна. Такође, драго ми је што смо се њом бавили на један темељан и класичан начин - додао је млади глумац.
Стела Ћетковић је, као и Радивојевић, похвалила тумаче главних улога и оценила да је прва љубавна сцена између Маргарите и Армана "нешто прелепо, што деценијама нисам видела ни на једној београдској позоришној сцени".
Она је нагласила да је "потпуно природно да се позориште врати емоцији и љубави" и додала да "Дама с камелијама" својом темом, управо, то и нуди.
Ћетковић је изразила уверење да ће се ова представа у Народном позоришту "играти најмање једну деценију".
Конференцији су присуствовали и Калина Ковачевић, Бојана Стефановић, Александар Ђурица и Димитрије Илић који су, такође, изразили задовољство лепим процесом рада и истакли да са нестрпљењем ишчекују премијеру ове представе која ће бити одржана у част некадашње првакиње Националног театра и најбоље глумице 20. века Мире Ступице.
Шеф сектора маркетинга Љиљана Лазић Михаиловић напоменула је да ће представа до краја месеца бити на репертоару 18. и 25. октобра.
М.Б.