Вести

ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ДРАМА „ЖИВОТ ЈЕ САН” У РЕЖИЈИ СЛОБОДАНА УНКОВСКОГ

23 јануар 2012

Представа „Живот је сан” шпанског класика Педра Калдерона де ла Барке, у режији госта из Македоније Слободана Унковског, премијерно је изведена 23. јануара на Великој сцени.

Ова драма у стиху из 17. века, која се бави односом реалности и сна или илузије, једна је од најзначајнијих у светској драмској литератури захваљујући својим поетским и филозофским вредностима.  
Прича се дешава на пољском двору. Стари краљ да би сачувао престо шаље принца наследника у подземље заједно са свитом која га убеђује да је то његов прави живот и да је двор само сањао. Када због промењених околности бива враћен на двор, принц више не зна шта је стварност, а шта сан...
Калдеронов комад последњи пут био је на репертоару Народног позоришта пре 18 година, а режирао га је Никита Миливојевић.
У новој поставци, током непуна три сата, публика је могла да види сасвим ново читање овог популарног дела у чијем фокусу су сновиђење и танка линија између реалног живота и сна. Прилично јака линија политичке манипулације, карактеристична за овај наслов, присутна је и у инсценацији Унковског, али, ипак, није у центру пажње.
Публика је глумачку екипу предвођену Николом Ракочевићем (Сигизмунд, кнез) и Предрагом Ејдусом (Базилије, пољски краљ) у главним улогама, наградила дугим и снажним аплаузом.
Улоге су остварили и Борис Пинговић (Астолфо, кнез московски), Борис Комненић (Клотадо, старац), Бојан Димитријевић (Кларин, лакрдијаш), Наташа Нинковић (Стела, принцеза), Нада Шаргин (Росаура, дама), као и студенти и студенткиње треће и четврте године Факултета драмских уметности у Београду у класи Биљане Машић и Гордане Марић.
Драму је са шпанског на српски језик превео Никола Милићевић, сценографију је креирала позната уметница из Словеније Мета Хочевар, костиме Јелена и Светлана Проковић, а музику је компоновала Ирена Поповић.
Прва реприза биће одржана у среду 1. фебруара.
М.Б.