Вести

ПРЕМИНУЛА ДРАМСКА УМЕТНИЦА РУЖИЦА СОКИЋ

19 децембар 2013

Драмска уметница Ружица Сокић преминула је 19. децембра у Београду у 79. години, после кратке и тешке болести.

Сокић је рођена 1934. у Београду. Још као девојчица учествовала је у Дечјој радио-драмској групи Радио Београда а 1958. је дипломирала глуму на Академији за позоришну уметност у Београду.
Глумила је у више од 180 филмова и ТВ серија. Међу најпознатијим остварењима су "Боксери иду у рај", "Ужичка република", "Кад будем мртав и бео", "Жута", "Тесна кожа"...
Краће време била је чланица Савременог позоришта, а недуго после тога прелази у Атеље 212. На разним сценама остварила је више значајних улога у представама "Ко се боји Вирџиније Вулф", "Тигар", "Крмећи кас", "Чудо у Шаргану", "Код лепог изгледа", "Гробљанска", "Рањени орао", "Жута", "Корешподенција", "Женски оркестар", "Приче из бечке шуме", "Из живота кишних глиста", "Авети", "Лепотица Линејна", "Жанка", "Дуго путовање у ноћ"...
Велики успех остварила је и са монодрамом "Теби, моја Долорес" Саше Божовић у којој се стапају две изворне емоције – емоција лекарке, мајке, великог борца и човека осетљивог за све људске патње, и глумачке емоције. Ову ратну исповест, којој је дала свој специфичан глумачки израз, одиграла је више од 450 пута.
Током дуге и веома богате каријере, играла је и у Народном позоришту у Београду где је остварила веома запажене роле у представама "Успомене лаке жене", "Сакати Били", "Јанез", "Бергманова соната", "Балканска пластика", "Велика драма" и "Судија".
За свој филмски и позоришни рад добила је бројне награде и признања - Стеријина награда, Награда Павле Вуисић, Статуета Златни ћуран, Статуета Јоаким Вујић, Велика Жанка...
Објавила је књигу сећања "Страст за летењем" а 2011. године добила је и Награду Удружења драмских уметника Србије за животно дело "Добричин прстен".
Представа "Велика драма", која је на репертоару Велике сцене, у суботу 21. децембра, биће одиграна у знак сећања на Ружицу Сокић.
Комеморација ће бити одржана у уторак, 24. децембра у 12 часова у Атељеу 212, а сахрана истог дана, два сата касније, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
М.Б.