Вести

ПРЕМИНУЛА УСНИЈА РЕЏЕПОВА, НЕЗАБОРАВНА КОШТАНА НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ

1 октобар 2015

Једна од наjпознатијих певачица ромске музике Уснија Реџепова, која је у Народном позоришту у Београду годинама са великим успехом играла Коштану у истоименом комаду Борисава Станковића, преминула је 1. октобра у 69. години.
Представа је премијерно изведена на тадашњој сцени националног театра у Земуну 20. октобра 1984. године у режији Борислава Григоровића, а Реџепова је насловну јунакињу - младу, лепу, сензуалну ромску девојку окренуту животу и његовим радостима, коју је први пут одиграла 1. октобра 1985. године, тумачила у алтернацији са Мајом Оџаклијевском, Сузаном Петричевић и Горданом Кесић Протић.
- Мислим да је тајна мог трајања у овој улози што сам и у правом животу била Коштана. Нисам се претварала. Ја сам аутентична Коштана – изјавила је једном приликом Реџепова којој су директни партнери на сцени, у улогама Хаџи Томе и Миткета били Бранислав Цига Јеринић и Марко Николић.
„Коштана“ је на репертоару била више од једне деценије, а последњи пут је изведена 13. маја 1997. године.
У подели су били и Мирко Петковић (Арса), Владан Гајовић (Стојан), Раде Поповић (Марко), Мида Стевановић (Полицаја), Бошко Пулетић (Кмет), Жарко Милановић (Гркљан), Малиша Ђурашевић (Курта), Богосава Бјелић Николић (Ката), Милка Лукић (Магда), Анђелка Ристић (Стана) и Дара Плаовић (Салче).
М.Б.