Вести

Преминуо прослављени српски диригент, композитор и некадашњи сарадник Народног позоришта у Београду Војкан Борисављевић

24 фебруар 2021

Прослављени српски диригент, композитор, аранжер, некадашњи сарадник Народног позоришта у Београду и пријатељ многобројних уметника из наше Куће, аутор бројних хитова и музике за филмове, тв-серије и позоришне представе, Војкан Борисављевић преминуо је 23. фебруара у 74. години.

Цео радни век провео је као слободан уметник у оквиру Удружења композитора Србије са статусом истакнутог уметника.
 
Компоновао је музику за позориште, филм и телевизију, дечје песме, инструменталне композиције и аранжмане, што чини неколико стотина дела различитих жанрова.

Компоновао је више од пет стотина песама за најпознатије југословенске певаче - Леа Мартина, Здравка Чолића, Ђорђа Марјановића, Микија Јевремовића и многе друге, као и за бројне телевизијске серије и филмове, попут серија „Сиви дом“ и „Врућ ветар“, филма „Лајање на звезде“...

Радио је музику за више од педесет позоришних представа, међу којима су и три у продукцији Народног позоришта у Београду – „Кратко уже“ по тексту Илејн Меј, у режији Виде Огњеновић (премијера 13.04.1972), „Kо се боји Радоја Домановића" (1972, текст Милован Витезовић и Славко Лебедински, режија Мирослав Јокић) и „Код Вечитог младожење“ Јакова Игњатовића у поставци Мирослава Беловића (30.01.1987).

На Великој сцени наше Куће 22. марта 2018. године одржао је ауторски концерт, назван „Моја одисеја“ и том приликом уручена му је Награда „Дарко Краљић“.

Народно позориште у Београду са изузетним поштовањем одаје почаст великом уметнику Војкану Борисављевићу.

Вечна слава и хвала.