Вести

ПРИГОДНИ МОНОЛОЗИ ИЗ „СРПСКЕ ТРИЛОГИЈЕ“ НА ЗАВРШНОЈ СВЕЧАНОСТИ 81. ВУКОВОГ САБОРА, 14. СЕПТЕМБРА

12 септембар 2014

Центар за културу „Вук Караџић“, Програмски савет Вукових сабора као и локална самоуправа Града Лознице, на основу прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода према којој се у суботу 13. и недељу 14. септембра, предвиђа лоше време, одлучили су да делимично измене програм завршне свечаности 81. Вуковог сабора који ће уместо на отвореној сцени, бити одржан у простору Вукове спомен школе.
У саопштењу Центра за културу, наводи се да из тог разлога представа Народног позоришта у Београду „Српска трилогија“ неће, како је раније најављено, бити изведена у целини, већ ће се из те драме, урађене према роману Стевана Јаковљевића, у драматизацији Миодрага и Светолика Никачевића, у адаптацији Славка Милановића и режији Славенка Салетовића, одиграти пригодни монолози.
У образложењу пише да је то урађено због тога како "не би доводили у опасност и излагали људе, технику и опрему ризику", и напомиње да ће „Српска трилогија“, бити изведена у целини у суботу 20. септембра када се очекује стабилно време.
Програм на завршној свечаности те најстарије манифестације посвећене српском просветитељу Вуку Караџићу, почеће у 10, 30 часова обраћањем градоначелника Лознице господина Видоја Петровића, а затим је планирано да председник Матице српске господин Драган Станић говори свечану беседу.
После тога, у оквиру уметничког програма биће отворена изложба Музеја Народног позоришта „Народно позориште уочи Првог светског рата“ ауторке Ане Томић и изведени већ поменути монолози из представе.
Истог дана, у Музеју језика и писма, в.д. директора Етнографског музеја др Мирјана Менковић отвориће изложбу „Призрен живот у речима“ аутора др Снежане Петровић и мр Томе Тасовца, док ће код Вукове спомен куће бити одржан програм под називом „Пробај и ти“ у којем ће учествовати гуслари, фрулаши и дует Маврак и Антонић.
М.Б.