Вести

ПРИКАЗАН ДОКУМЕТАРНИ ФИЛМ ПУРИШЕ ЂОРЂЕВИЋА О ЈИРЖИЈУ МЕНЦЛУ

21 новембар 2011

У оквиру дводневне прославе поводом 22. новембра, Дана Народног позоришта, у понедељак 21. новембра у сали Велике сцене одржана је интерна пројекција документарног филма Пурише Ђорђевића “Плашим се да се све разуме”, у присуству главног актера Јиржија Менцла.

Доајен српске кинематографије Ђорђевић пратио је рад славног чешког редитеља на припреми опере “Заљубљен у три наранџе”, коју је Менцл пролетос урадио у Народном позоришту у Београду, у корежији са Божидаром Ђуровићем.
У документарац, који ће премијерно бити приказан у фебруару следеће године на ФЕСТ – у, укључен је инсерт из чешког филма “Строго контролисани возови” за који је Менцл 1967. године добио Оскара, снимак из представе Шона Окејсија “Пансион за слободну господу” (1988) у којој је наступао као комичар, али и афера из жуте штампе у Чешкој од пре неколико година у вези са Менцловом много млађом супругом и њеном трудноћом.
Поред тога, у филму постоје и веома интересантни разговори Ђорђевића и Менцла на разне теме, потом подаци о Бохумилу Храбалу, Сергеју Прокофјеву, као и бројни кадрови са проба и на самом крају дуги инсерт са успешне премијере опере “Заљубљен у три наранџе”.
Сниматељ је био Мића Милошевић, монтажер Милош Ковач, а продуцент Академски филмски центар Дома културе “Студентски град”.
М.Б.