Вести

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "ИЗАБРАНЕ ДРАМЕ II" ХЕНРИКА ИБЗЕНА 10. ЈУНА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

9 јун 2014

У оквиру циклуса "Промоције", у уторак 10. јуна, у Музеју Народног позоришта у Београду, биће представљена књига "Изабране драме II" Хенрика Ибзена, коју је објавила издавачка кућа "Геопоетика".
О књизи, у којој су објављене драме "Госпа с мора", "Хеда Габлер", "Градитељ Сулнес", "Мали Ејолф" и "Јон Габријел Боркман", говориће директор Геопоетике и књижевник Владислав Бајац, редитељ и стручни редактор овог издања Небојша Брадић, асистент за скандинавску књижевност и преводилац Мирна Стевановић и драматург Славко Милановић.
Улаз је слободан.
Ибзен (20. март 1828, Шијен), славни норвешки писац с краја XIX века, припадао је раним модерним ауторима који доносе велико узнемирење, попут Фјодора Достојевског, Фридриха Ничеа и Вилијема Блејка. Ибзен је писао о прозаичним и обичним људима, али је из њих измамљивао увиде разорне непосредности, велике суптилности и повремене одблеске ретке лепоте. Његови заплети нису спретно смишљене игре него одлучни чинови сазнања, у којима су личности лишене маски и присиљене да признају истину о себи, каква год она била. Ибзен гледаоца доводи у ситуацију да са болном озбиљношћу преиспитује моралне основе свог бића. Током друге половине XIX века преокренуо је европску сцену од оног што је постала – играчка и забава за оне који се досађују – у оно што је била некада давно, у античкој Грчкој – инструмент којим се пресуђује души“.
Умро је 23. маја 1906. у Кристијанији (данас Осло).
М.Б.