Вести

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О МИЛАНУ ГРОЛУ 15.11. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

13 новембар 2012

Промоција књиге Зорана Т. Јовановића "Позоришно дело Милана Грола", коју је објавила Матица српска из Новог Сада, биће одржана у четвртак 15. новембра (18,00) у Музеју Народног позоришта.

Аутор каже да књига кроз двадесетак поглавља, као кроз концентричне кругове, покушава да целовитије представи Гролово позоришно деловање у Србији.
Према Јовановићевој оцени, својим полувековним деловањем, Грол је постао вишеструко заслужни посленик културе и уметости.
Осим аутора, о књизи ће говорити проф. др. Мира Радојевић, проф. др. Драгана Чолић Биљановски и директор Позоришног музеја Војводине Зоран Максимовић.
Милан Грол (31. август 1876., Београд - 3. децембар 1952., Београд), био је српски књижевник, политичар и дугогодишњи драматург и управник Народног позоришта у Београду.
Дипломирао је 1899. године на Филолошко-литерарном одсеку Филозофског факултета у Београду, а потом студира две године у Паризу књижевност и позориште.
Поред низа написаних књижевних есеја и политичких чланака, бавио се и превођењем либрета за оперу са француског језика. Написао је књиге "Позоришне критике", "Из предратне Србије", "Из позоришта предратне Србије", "Лондонски дневник", "Искушења демократије", "Кроз две деценије Југославије".
М.Б.