Вести

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “ШЕКСПИР И ДРУЖИНА” У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

21 јануар 2011

Књига Стенлија Велса “Шекспир и дружина”, коју је у оквиру едиције “Клепсидра”, објавила издавачка кућа “Клио”, биће представљена у Музеју Народног позоришта у Београду у уторак 25. јануара у 12 часова.

Књига покушава да на пригодан и, где је то могуће, забаван начин одреди Шекспиров положај у односу на глумце и друге писце његовог времена. Она прати и даље развија савремену критичку и научну мисао која Шекспира види не као усамљеног великана, већ као пуноправног члана позоришне заједнице, запосленог драмског писца са професионалним обавезама према осталом позоришном особљу без чије помоћи његова уметност не би била толико успешна. Аутор испитује контекст у коме су настала Шекспирова дела и успева да пронађе начин да читаоцу понуди нешто оригинално. Његов фокус у овој књизи јасно је одређен: то је позоришни свет коме је Шекспир припадао и за који је стварао, а основно питање – како је стварање за конкретне позоришне трупе и конкретне глумце утицало на саму композицију Шекспирових комада.
Изванредно познавање проблема, сјајан стил који поиграва између опуштености и научности, приступ без острашћености или наметања закључака, све је то учинило да Велс у овој књизи испуни основни задатак који је себи поставио: „Ако Шекспира сагледамо као једног од чланова сјајне дружине, постаћемо свеснији онога што га чини јединственим“. О књизи ће говорити Зорица Бечановић (универзитетски професор) и Зоран Пауновић (уредник едиције Клесидра и универзитетски професор). Одломке из књиге читаће драмска уметница Биљана Ђуровић.