Вести

ПРОМОВИСАНА КЊИГА O КАФКИ ЖЕРАРА-ЖОРЖА ЛЕМЕРА

10 мај 2011

У оквиру циклуса „Промоције“, 18. маја у Музеју Народног позоришта, представљена је књига Жерара-Жоржа Лемера “Кафка” коју је у едицији “Клепсидра” објавила издавачка кућа “CLIO”.

Написана са страшћу и несумњивом упућеношћу, ова биографија изванредног писца може бити читана и као зналачки увод у Кафкино писање. Компонована и тематски и хронолошки, уверљива, животописно веродостојна, описом живота, оцртавањем дилема и оклевања, она нам дочарава не само портрет писца него и унутрашњи тлоцрт његовог дела. Укључујући у биографску грађу и елементе монографског проучавања, Жерар-Жорж Лемер нам је подарио корисну књигу захваљујући којој се, како је оценио, књижевник Јовица Аћин, стиче утисак да је „ Кафка такорећи жив пред нама“.
„Због тога, штавише, ма и да ништа не знате о Кафки и његовом књижевном делу, кадри сте да ову књигу волите, и волећете је. Подстицаће вас да још више сазнате како о Кафки, тако и о ономе што је писао – поручио је Аћин. 
Директор издавачке куће “CLIO” Зоран Хамовић указао је да је Лемерова књига о Кафки „чудесна и  изазива посебну позорност“.
- Иако је о Кафки доста писано, иако се о њему доста тога зна, ова биографија, на известан начин, доноси неке нове податке за које нисмо знали. Лемерова књига доказује да се са Кафком увек можемо сусретати изнова и да нам никада не буде заустављена радозналост – рекао је Хамовић.   
О Кафкином богатом књижевном опусу говорио је и признати позоришни и филмски редитељ Боро Драшковић који је пре неколико дана у Позоришту „Стерија“ у Вршцу поставио његов култни комад „Процес“.
М.Б.