Вести

ПРОСЛАВА 25. ГОДИНА ОПЕРСКЕ КАРИЈЕРЕ ТЕНОРА НИКОЛЕ КИТАНОВСКОГ 18. И 25. ЈУНА

14 јун 2016

Улогама Отела, у истоименој Вердијевој опери, 18. јуна и Канија у Леонкаваловим "Пајацима" (25.06.) дугогодишњи сарадник Опере Народног позоришта у Београду - тенор Никола Китановски прославиће 25. година оперске каријере.  
У „Отелу“, чије су главне карактеристике драмска експресија, изванредна карактеризација ликова, савршена оркестрација, богат и разноврстан језик и лепота мелодике, под диригентском управом Дејана Савића наступиће и Јасмина Трумбеташ Петровић (Дездемона), Карлос Алмагер к. г. (Јаго), Љубица Вранеш (Емилија), Љубомир Поповић (Касио), Слободан Живковић (Родриго), Свето Кастратовић (Лодовико), Павле Жарков (Монтано) и Предраг Глигорић (Гласник).
У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта.
Сценографију је урадила Невенка Видак, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.
Асистенти диригента су Стефан Зекић и Ђорђе Станковић, а помоћник редитеља Ана Григоровић.
Недељу дана касније, такође на Великој сцени у 19 часова, под диригентском управом госта из Бугарске Најдена Тодорова биће изведене опере "Кавалерија Рустикана" Пјетра Маскањија и "Пајаци" Руђера Леонкавала.
У подели за "Кавалерију рустикану" су Ана Рупчић (Сантуца), Александар Дојковић (Туриду), Александар Стаматовић (Алфио), Дубравка Филиповић (Мама Лучија) и Љубица Вранеш (Лола).
У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
"Кавалерија Рустикана" праизведена 1895. године, а  чија се радња одвија у селу на Сицилији, крајем 19. века, донела је „праву” и ”уверљиву“ -  истиниту причу из народа, о сицилијанским сељацима и тако утрла пут новом правцу у оперском стваралаштву под називом веризам.
У „Пајацима“, у чијем прологу је  дат прави манифест веризма, а радња је инспирисана истинитом причом, чији је сведок композитор био још као дете, осим Китановског, наступиће и Дуња Симић к. г. (Неда), Карлос Алмагер к. г. (Тонио), Владимир Андрић (Силвио), Љубомир Поповић (Пепе), Павле Жарков и Ранко Јовић (Сељаци).
У представи, такође, учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и Дечији хор "Хориславци".
- Не бих желео да звучим патетично, или полтронски, али морам да издвојим своје двадесетогодишње присуство у Опери Народног позоришта у Београду. Ту сам почео каријеру, стасавао и развијао се као певач, јер ми је Позориште то омогућило. У статусу сталног госта сам у једном периоду певао чак више од 25 представа годишње - изјавио је, недавно, у интервјуу за "Позоришне новине", овај признати уметник који је завршио Факултет музичке уметности у Београду у класи професорке Бисерке Цвејић.
М.Б.